Hlavní obsah

Pinochet se necítí vinen

– MIAMI

Bývalý chilský prezident Augusto Pinochet, který oslaví dnes 88. narozeniny, v rozhovoru pro televizi WDLP-22 řekl, že se nemá komu omlouvat za své činy: "Vždycky jsem jednal demokraticky. " Za jeho krvavé vlády, k niž se dostal po převratu v roce 1973 , bylo přitom zabito na 3000 údajných komunistů a tisíce dalších lidí byly vězněny a mučeny.

Foto: Marian Hochel

Fotografie z představení Poslední růže od Casanovy

Článek

Pinochet porušování lidských práv vždy popíral. Na dotaz, zda něčeho lituje, odpověděl jednoznačně záporně, stejně jako na otázku, zda by se chtěl omluvit oponentům své vlády. "Koho bych měl žádat, aby mi odpustil? Říkají, že bych měl prosit o odpuštění, ale o odpuštění čeho?" prohlásil a dodal, že jestli má někdo prosit o odpuštění, pak jsou to "marxisti a komunisti", o kterých Pinochet tvrdí, že se ho několikrát pokusili zavraždit.

Pinochet se dostal k moci v roce 1973 při vojenském převratu podporovaném Spojenými státy; zemi tvrdě vládl do roku 1990, kdy ho sesadili ve všelidovém hlasování sami Chilané. "Nikdy jsem nechtěl být diktátorem, protože ... jsem věděl, že být diktátorem přináší špatné konce," uvedl Pinochet ve svém domě v Santiagu de Chile.

Jedinou oslavou dnešních Pinochetových narozenin bude rodinný oběd, neboť oslavenec má křehké zdraví a je pod stálým lékařským dohledem. Kromě toho před pár týdny upadl v koupelně ve svém apartmá v lázeňském městě Reňaca a zlomil si levé zápěstí.

Pinochet trpí různými chorobami souvisejícími s cukrovkou a podle rozhodnutí soudu také nezvratitelnou progresivní vaskulární demencí. Ta mu posloužila jako argument k tomu, aby byl zproštěn soudního procesu v souvislosti s porušováním lidských práv, z něhož byl v Chile obviněn v roce 2000; o dva roky později byl bez rozsudku osvobozen.

Anketa

Dají se Pinochetovy činy omluvit tím, že bránil zemi před nástupem levice?
Ano
42,5 %
Ne
57,5 %
Celkem hlasovalo 73 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám