Hlavní obsah

Pentagon hlásí další problém stíhaček F-35. Jejich kanon neumí střílet rovně

Právo, Roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanon ráže 25 mm, který je součástí základní verze americké superstíhačky F-35, je při palbě na pozemní cíle „nepřijatelně nepřesný“. Kryt, v němž je kanon namontovaný, navíc praská. Tyto fatální nedostatky přidal Pentagon k 873 závadám zjištěným při loňském testování stroje.

Foto: Us Air Force, Reuters

Americké F-35

Článek

Inspekční zpráva, o níž informovala agentura Bloomberg, požaduje odstranění celkem třinácti závad ohrožujících základní funkce stíhačky a bezpečnost pilota, než bude zahájena její čtvrtá modernizace za 22 miliard dolarů (500 miliard korun).

Problémy mají zejména verze stíhačky pro námořní pěchotu s kolmým startem a přistáním a stroje určené pro letadlové lodě.

Americké letectvo předvedlo zastrašující start desítek plně vyzbrojených strojů

Amerika

Zpráva ze září 2018 registrovala ještě víc závad, celkem 917. Jeden z nejdražších zbraňových systémů USA za 428 mld. dolarů (9,7 bil. Kč) provázejí stálé problémy.

Server Defence News loni v létě kupříkladu zjistil, že při úhlu stoupání více než 20 stupňů hrozila neovladatelnost stíhačky. Delší let nadzvukovou rychlostí pak poškozoval konstrukci stroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám