Hlavní obsah

Peking kvůli oslavám vyšle letectvo, aby rozstřílelo mraky

Právo, pur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské letectvo chystá dosud největší útok proti mrakům, aby zajistilo modré nebe nad Pekingem na oslavy 60. výročí vyhlášení ČLR 1. října, informují místní média. Do akce jde 18 speciálních letadel na pročištění oblohy.

Článek

Letouny budou rozprašovat chemikálie tak, aby uvolnily déšť nad rezervoáry a řekami. K rozptýlení přízemní mlhy či smogu je připraveno 48 vozidel. Na omezení emisí se budou podílet i okolní provincie. 

Nepřízeň počasí by totiž mohla pokazit slávu, jejíž součástí je i největší vojenská přehlídka za posledních nejméně deset let.

Rakety a chemie

Rozsáhlá operace „čisté nebe“ by mohla překonat i loňská opatření pro zahajovací ceremoniál srpnové olympiády v Pekingu. Tehdy bylo odpáleno do mraků 1100 raket.

Jak poznamenal britský list The Guardian, Čína má nejrozsáhlejší infrastrukturu na vyvolávání deště na světě – je do ní zapojeno na 50 tisíc lidí. Jejich úkolem je zpravidla zmírňovat sucho na vyprahlém severu země. O nadcházejícím svátku se budou snažit, aby voda z mraků spadla dřív, než by oblaka dorazila k Pekingu.

Jasnou oblohu si přejí i vojenští piloti, kteří přelétnou nad středem města, a účastnící mohutného průvodu. Jasné počasí potřebuje také obří ohňostroj.

Některá bezpečnostní opatření ale řadu obyvatel Pekingu rozladila. Při nácviku programu v minulých dnech neměli podél trasy vycházet na balkón či si fotit tanky a další techniku. Úřady zakázaly i prodej nožů v obchodech a vyhlásily bezletovou zónu pro pouštění draků a závodních holubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám