Hlavní obsah

Osud lidí z tichomořského ostrova nikoho nedojímá

ČTK, BBC, Alexandr Petrželka
AUCKLAND

Zkáza po cyklonu Zoe na tichomořských ostrůvcích Tikopia, Anuta a Fataka nebude taková, jak hlásily první zprávy. Soudí to australští piloti a záchranáři, kteří nad odlehlým koutem Šalomounových ostrovů ve čtvrtek provedli průzkumný let.

Článek

"Byl by to zázrak, kdyby počty obětí nešly do stovek," tvrdil pilot Geoff Mackley, který nad ostrovy zasaženými o víkendu nejničivějším cyklonem posledních let přeletěl jako první v pondělí. "Naši pozorovatelé nezaznamenali žádné zraněné ani oběti," uvedl zástupce ředitele australské záchranné služby AusAid Alan March poté, co vojenský herkules ve čtvrtek ve výšce asi 150 metrů několikrát přeletěl nad ostrovem Tikopia. Celé pobřeží asi pětikilometrového oválného sopečného ostrova sice prý neslo známky zaplavení vysokou vlnou a lesy vykazovaly poškození vichrem, ale "lidé na letadlo mávali, aniž by signalizovali nějakou potřebu pomoci".

Opožděná pomoc vyráží

Osud dvou až tří tisíc obyvatel skupiny ostrovů sice poutá pozornost veřejnosti, ale záchranáři se k akci odhodlávají velmi pomalu. Dosud například nikoho nenapadlo dodat ostrovanům vysílačku, aby mohli podat zprávu o situaci, uvedla agentura AFP. V případě ohrožení výletního parníku či osamělého jachtaře je přitom tato praxe automatická. "Tikopia se přece nepotápí,"hájil postup novozélandský ministr zahraničí Phil Goff. Jeho australský kolega Alexander Downer připustil, že na australské poměry by situace byla nepřijatelná, ale v případě vzdálených a chudých Šalomounových ostrovů nevidí jiné řešení. Teprve dnes o půlnoci má z metropole Šalomounových ostrovů Honiara vyrazit loď s nákladem vody, potravin, šatstva a léků spolu s týmy zdravotníků. Vláda souostroví, zmítaného vnitřními boji, totiž neměla finance na nákup nafty, a tak 27 tisíc dolarů za palivo pro záchrannou operaci musela zaplatit Austrálie. Loď však k 1000 kilometrů vzdálené trojici ostrovů dorazí až zítra či pozítří.

Cyklón se vyřádil

"Veškerá vegetace je zničena, stromy polámané nebo vyvrácené. Místo budov jsou trosky a k nebi trčí jen pokroucené železné konstrukce," popsal následky cyklónu Mackley. O tři dny později uvedl australský vojenský pilot Jamie Riddel, že oko cyklonu zasáhlo i ostrov Anuta. V okamžiku přechodu přes trojici ostrůvků měl Zoe sílu až 350 km/h a meteorologické označení nejvyšší ničivosti, stupeň pět. Ve čtvrtek však už citelně zeslábl a podle předpovědí nemá na své další trase způsobit víc než vydatné deště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám