Hlavní obsah

Osobnosti žádají OSN spustit šetření Chášukdžího vraždy

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než stovka osobností, včetně známých herců a spisovatelů, vyzvala generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby podnítil zahájení mezinárodního vyšetřování vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Článek

Dopis šéfovi OSN podle britského listu The Guardian podepsali například herci Meryl Streepová a Alec Baldwin, spisovatelé Joanne Rowlingová, Ian McEwan či Orhan Pamuk nebo dramatik Tom Stoppard.

„Násilná vražda předního novináře a komentátora na cizí půdě je vážným porušením lidských práv a znepokojivým vyhrocením tvrdých zákroků vůči disentu v Saúdské Arábii,“ upozorňují signatáři s tím, že vláda Saúdské Arábie porušuje svobodu slova a v posledních letech uvěznila řadu spisovatelů, novinářů, obhájců lidských práv a právníků.

Vražda na půdě diplomatického objektu nemůže být považována za nic jiného než za akt státního teroru, jehož záměrem je zastrašit novináře, disidenty a kritiky režimu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám