Hlavní obsah

Irák nemá co dodat ke zprávě o svých zbraních

BAGDÁD

Irák je připraven jednat se zbrojní komisí OSN o kritizovaných aspektech zprávy o iráckých zbraních, ale nemá nic, co by k ní dodal. Bagdád ve zprávě o 12.000 stranách poskytl vyčerpávající informace, prohlásil dnes před novináři Hosam Muhammad Amín, který zajišťuje kontakt se zbrojními inspektory. Prohlásil také, že inspektoři už deset dní v Iráku vyslýchají zbrojní odborníky.

Foto: ČTK/AP

Vojenští inspektoři RB OSN při kontrole v Iráku.

Článek

Bagdád nevidí důvod začít je vyslýchat v cizině. "Není to nutné a není to jen náš názor. Myslí si to i (šéfové inspekčních týmů Hans) Blix a (Muhammad) Baradej. Ani oni nevidí důvod vyslýchat irácké vědce v cizině. Každý má právo na volbu a nikoho z těch, koho se to týká, nemůže k odchodu nutit ani irácká vláda ani jiní," dodal Amín. Vláda podle jeho slov nehodlá trestat vědce, kteří přijmou pozvání k výslechu mimo Irák. Nová rezoluce OSN inspektory opravňuje vést výslechy i v zahraničí. Ti, kdo se rozhodnou odejít, s sebou mohou vzít rodiny, aby nebyli pod tlakem Bagdádu. Kolem zahájení výslechů panují nejasnosti. Na rozdíl od Amína tvrdí mluvčí inspekční mise, že interview budou zahájena, až Bagdád předá seznam odborníků, což se má stát koncem prosince. Baradejova Mezinárodní agentura pro atomovou energii prý výslechy začala připravovat.

Výslechy začaly

Irácký odborník na jadernou technologii Sabah Abdan Núr oznámil, že ho dnes inspektoři vyslýchali na bagdádské univerzitě. Požádali ho prý o soukromou schůzku, ale profesor Núr k ní svolil jen za přítomnosti člena irácké organizace pro kontrolu zbraní. Schůzka trvala hodinu a otázky se týkaly iráckého jaderného programu od roku 1998. Núrovo jméno je na seznamu vědců, které chtějí pracovníci OSN vyslechnout. Inspektoři ho prý nevyzývali, aby opustil Irák. Baradej i Blix minulý týden kritizovali iráckou zprávu o zbraních jako opakování již známých informací. Oba chtějí od Iráku dodatečné údaje. Amín dnes řekl že jeho vláda se chce s Blixem i Baradejem dohodnout, ale "že opravdu nové informace nemá". "Stejně jako oni (inspektoři) víme velmi dobře, že u nás žádné zbraně hromadného ničení nejsou," dodal. USA zprávu považují na neúplnou a Británie za lživou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám