Hlavní obsah

Šéf německé romské rady předal kvůli Teplicím českému velvyslanci dopis pro Hamáčka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Jako nelidský, odporný a brutální označil šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose sobotní zásah české policie v Teplicích, po němž zemřel Rom. Rose proto předal českému velvyslanci v Německu Tomáši Kafkovi dopis pro ministra vnitra Jana Hamáčka a již také kvůli věci požádal o jednání německého ministra zahraničí Heika Maase.

Mladý muž rozbíjí auto rukou i hlavou

 
Článek

„Nelidský postup, který je ve své odpornosti a brutalitě nepochopitelný,” řekl Rose.

„V dopise adresovaném českému ministrovi vnitra jsem jasně vyjádřil naše očekávání. Naším hlavním požadavkem je nezávislá vyšetřovací komise a také odpovídající opatření proti nepřípustnému chování policistů,“ uvedl dále šéf romské komise.

Policejní jednání potřebuje kontrolu, a ne ukvapená ospravedlnění od ministra vnitra.
Romani Rose, šéf Ústřední rady německých Sintů a Romů

Český velvyslanec řekl, že doufá, že bude celý případ řádně prošetřen. „Jako velvyslanec České republiky zastupuji v Německu všechny naše občany a předpokládám, že budeme mít s panem Rosem společný zájem, a to je nepředpojaté vyšetření celé tragické události z Teplic,” řekl Kafka.

Na sítích se objevilo další video ukazující chování muže před zásahem v Teplicích

Krimi

Rada zmiňuje stanovisko policie, podle níž se Rom choval agresivně. Poukazuje rovněž na videa svědků, ze kterých je podle německé romské instituce patrné, že jeden z policistů klečel na krku mladého muže šest minut a že nepřestal, ani když dotyčný už nevydával žádné zvuky.

Policisté v Teplicích zaklekli agresivního narkomana, v sanitce zemřel

„Policejní jednání potřebuje kontrolu, a ne ukvapená ospravedlnění od ministra vnitra,” řekl Rose s odkazem na výroky Hamáčka, který se policistů zastal.

„Od českých úřadů, a obzvláště od ministra vnitra, požaduji nezávislé objasnění události,” uvedl. „Není možné, aby příslušníci menšin rok po smrti George Floyda nadále čelili policejní zvůli,” dodal.

Důkladně vyšetřit, vyzvala Rada Evropy 

Ústřední rada německých Sintů a Romů v závěru prohlášení uvedla, že v Česku žije asi 250 tisíc až 300 tisíc Romů, kteří „trpí diskriminací a sociálním vyčleněním”.

K důkladnému a nezávislému vyšetření smrti Roma v Teplicích vyzvaly také Rada Evropy a česká pobočka organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Policejním zásahem se hodlá zabývat i zástupkyně českého veřejného ochránce práv Monika Šimůnková.

Policisté v Teplicích trestný čin nespáchali, uvedla inspekce

Krimi

Policisté v sobotu odpoledne zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří také poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý Rom zemřel v sanitce poté, co proti němu policisté použili donucovací prostředky, neboť při zatýkání kladl odpor.

Policie popřela, že by metoda znehybnění muže vedla k jeho smrti. Podle policejního mluvčího pitva vyloučila souvislost mezi úmrtím a policejním zákrokem, muž byl zřejmě pod vlivem drog a příčinou smrti patrně bylo předávkování. Přiměřenost zásahu zkoumá policejní odbor vnitřní kontroly.

Na sítích se objevilo další video ukazující chování muže před zásahem v Teplicích

Krimi

Muž před zákrokem policieVideo: Policie ČR

Reklama

Výběr článků

Načítám