Hlavní obsah

Oběti z Osvětimi požadují odškodné osobně od Bushe

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DÜSSELDORF

O odškodné ve výši 400 miliónů dolarů (asi 9,6 miliardy korun) žaluje skupina obětí z nacistického koncentračního tábora Osvětim amerického prezidenta George W. Bushe. Podle jejich mínění část Bushova dědictví pochází z práce osvětimských vězňů. Žalobu podala mezinárodní právní skupina specializovaná na hromadné žaloby týkající se Osvětimi IPAS.

Foto: archiv Jiří Bartoň

Jiří Bartoň jako Antonín Důra v inscenaci Rozmarné léto.

Článek

"Prezidentův dědeček Prescott Bush za druhé světové války obchodoval s nacisty a jako spolumajitel ocelářské firmy těžil z práce osvětimských vězňů," uvádí se v žalobě, o níž ve čtvrtek informoval advokát osvětimských obětí, düsseldorfský právník Peter Wolz.

Bush by se měl dostavit před soud a zaujmout stanovisko. Příslušný soud v New Yorku mu dal na jeho vypracování lhůtu 20 dní. Americký prezident však během výkonu své funkce podléhá imunitě a tento fakt soudní proces komplikuje.

Oběti holocaustu se už v říjnu obrátily na Senát USA s požadavkem zahájit proces, který by vyústil do odchodu Bushe z úřadu. Senátoři tento požadavek IPAS odmítli.

Před třemi lety se IPAS v zastoupení Wolze obrátil na americký federální soud se žalobou na vládu USA a žádal od ní vyplacení odškodnění ve výši 40 miliard dolarů (asi 960 mld. korun).

Podle názoru IPAS mohly USA zabránit v roce 1944 smrti více než 400 tisíc maďarských Židů, kdyby americká letadla bombardovala přístupové cesty a železniční trať vedoucí k táboru.

Příslušný federální soud ve Washingtonu tehdy uvedl, že v této záležitosti není oprávněn konat, a poukázal na suverenitu státu ve vojenských rozhodnutích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám