Hlavní obsah

Obelisk zcizený Musolinim se vrací do Etiopie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ADDIS ABEBA/ŘÍM

Do konce dubna vrátí Itálie Etiopii 1700 let starý obelisk. Ten byl ještě před začátkem druhé světové války odvezen ze severoetiopského města Aksum vojáky italského fašistického režimu. Rozkaz ke zcizení památky tehdy vydal sám Benito Mussolini. Informovala o tom v úterý agentura AP s odvoláním na etiopské úřady.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.8.2018 Písek v centru.

Článek

Kamenný monument musel být pro transport rozřezán na tři díly. Horní bude podle mluvčího etiopského ministerstva zahraničí přepraven letecky do země koncem března. Do konce dubna by ho měly následovat zbývající dvě části.

Čekalo se na letadlo

Monument byl odborně rozřezán už v listopadu a v prosinci 2003. Odborníci se zejména snažili nepoškodit původní vytesanou výzdobu představující mimo jiné okna a dveře.

Pro přepravu částí bude využit ruský nákladní letoun Antonov 124. První převážený díl měří tři metry a váží 40 tun; druhý má 8,9 metru a 41 tun; poslední 8,5 metru a 77 tun.

Rozřezaná památka čeká na transport na letišti Fiumicino nedaleko Říma. Letadla vhodná pro převoz - americký C5 Galaxy a ruský Antonov 124 - nebyla několik měsíců dostupná.

Rozkaz Mussoliniho

Zabavení více než 160tunového obelisku z posvátného města Aksum, ležícího 850 kilometrů od metropole Addis Abeby, nařídil v roce 1937 italský diktátor Benito Mussolini.

Sloup byl znovu vztyčen v centru Říma jako válečná kořist z italské invaze do Etiopie, zahájené v roce 1935.

V roce 1947 se Itálie sice zaručila OSN, že odevzdá veškerý majetek získaný v Etiopii. Nestalo se tak. V roce 2002 dal konečně Řím souhlas k vrácení obelisku a italská vláda rovněž slíbila zaplatit 450 miliónů dolarů (téměř 10,4 mld. Kč) na dopravu a obnovu pomníku na původním místě v Aksumu. Právě tamní království dalo základy moderní Etiopii.

Navrácení monumentu označuje jak Addis Abeba, tak Řím za začátek nových vztahů mezi oběma zeměmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám