Hlavní obsah

Novým ředitelem CIA bude generál letectva Hayden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush v pondělí do funkce nového ředitele Ústřední zpravodajské služby (CIA) nominoval generála vojenského letectva Michaela Haydena. O tom, jestli v čele CIA opravdu nahradí Portera Gosse, který v pátek bez udání důvodů na funkci rezignoval, musí ale ještě rozhodnout Senát.

Článek

 Hayden až do loňského roku řídil Národní agenturu pro bezpečnost (NSA). V současnosti pracuje jako náměstek národního ředitele tajných služeb Johna Negroponteho. Jeho příchod do vedení CIA by měl stabilizovat situaci v rozvědce a ukončit napětí, které za Gosse panovalo mezi ředitelem a agenty.

Jmenování Haydena neudělalo radost republikánslým kongresmanům. Podle Peta Hoekstra, který je šéfem republikánů ve výboru pro zvláštní informační služby Sněmovny reprezentantů, je Hayden "špatnou osobou na špatném místě ve špatnou dobu", protože vláda by neměla stavět vojáka do čela civilní služby.

Jeho názor sdílí i demokratický senátor Joe Biden, který prohlásil, že jmenování vojáka do čela CIA může působit jako zhltnutí tajné služby armádou.

Prezident s kritikou senátorů nesouhlasí

Naopak podle Hadleyho je volba Haydena správná, protože "jde o člověka s velkými zkušenostmi v oblasti zpravodajských služeb... Prezident je přesvědčen, že je to správný muž na správném místě," řekl Hadley v rozhovoru pro televizní stanici NBC.

Prezidentův poradce Dan Bartlett současně připomněl, že rozhodnutí postavit vojáka do čela CIA není nic mimořádného a že k tomu v minulosti došlo již čtyřikrát. "Otázkou ale není, zda voják či civilista, nýbrž ten nejlepší člověk pro daný úkol," zdůraznil Bartlett pro televizní síť CBS.

Oficiální oznámení Bílého domu o jmenování nového šéfa CIA se očekává kolem 15:30 našeho času.

Reklama

Výběr článků

Načítám