Hlavní obsah

Novozélandské rodině dopadl do obýváku meteorit

AUCKLAND

Ještě, že jsem byla v kuchyni - tak zněla jedna z prvních reakcí Novozélanďanky Brandy Archerové. Její dům zasáhl v sobotu meteorit o váze 1,3 kilogramu. Prorazil střechu, zbrzdit se nenechal ani pohovkou a nakonec skončil v osobním počítači. Případ popsal v neděli australský list Sunday Star Times.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Meteorit podle odhadů vletěl do atmosféry Země rychlostí 15 kilometrů za vteřinu a při pádu zpomalil na zhruba 100 až 200 metrů za vteřinu ve chvíli dopadu.

Vnuk měl štěstí

"Byla jsem zrovna v kuchyni, když se ozvala ohromná rána," říká Brenda. "Vypadalo to, jako by bouchla bomba. Nic jsem neviděla, všude kolem vířil prach," dodala.

Kámen zhruba velikosti knihy majitele domu na předměstí Ellerslie Phila a Brendu Archerovy velmi zaskočil. Do jejich obývacího pokoje dopadl kolem deváté hodiny ranní.

Žena si nejdřív myslela, že něco vybuchlo, ale pak si manžel všimnul kamene zaraženého do počítače, který byl příliš horký, aby se ho dalo dotknout.

Velké štěstí měl jejich roční vnuk, který si hrál v obývacím pokoji, ale meteorit ho nezasáhl. "Nejspíš ho hlídal anděl strážný," soudí Brenda.

Hledání v zahradách

Odborník na meteority Aucklandské univerzity Joel Schiff považuje kámen, který zasáhl dům manželů Archerových za "národní poklad", za který nejspíš budou sběratelé z celého světa nabízet slušné sumy.

Vesmírný kámen starý několik miliónů let by tak mohl nakonec zaskočeným manželům přinést nemalé jmění. Nyní si jej převzali vědci, kteří po podrobné analýze určí, odkud vlastně na Nový Zéland přiletěl.

Podle svého místa dopadu se bude kámen jmenovat Ellerslie. Policie vyzvala obyvatele lokality, aby prošli své zahrádky. "Poslů" z vesmíru totiž mohlo do čtvrti dopadnout více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám