Hlavní obsah

Nikaragua zrušila reformu, která vyvolala násilné protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Managua

Nikaragua zrušila reformu penzí, kvůli níž v zemi vypukly násilné protesty. Oznámil to prezident Daniel Ortega. Počet obětí protestů vzrostl podle místní nevládní organizace a médií na nejméně dvě desítky, zatímco vláda dosud oficiálně uvádí deset obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nikaragua zrušila reformu, která vyvolala násilné protestyVideo: Reuters

 
Článek

Lidé nesouhlasili s návrhem, kdy by vláda snížila penze, ale současně zvýšila příspěvky zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální pojištění. Současné protesty jsou nejkrvavější od roku 2007, kdy se Ortega stal prezidentem.

Nigaragujské středisko lidských práv (Cenidh) uvedlo, že zemřelo přes 20 lidí, jejichž jména se organizace snaží potvrdit. Deník Confidencial zveřejnil seznam 19 obětí, ověřuje však prý další jména. Nikaragujské úřady se zatím k počtu mrtvých naposledy vyjádřily v sobotu, kdy uvedly deset obětí na životech.

Foto: Alfredo Zuniga, ČTK/AP

Nikaragujský demonstrant střílí na policisty z improvizovaného granátometu.

Mezi zabitými při protestech je novinář Ángel Gahona. Ten byl zastřelen v pátek v přístavním městě Bluefields během živě vysílané reportáže, kterou sdílel na Facebooku.

Dalších více než 100 lidí při protestech od středy utrpělo zranění a některé vládní budovy byly zapáleny či jinak poničeny.

Ortega stojí v čele Nikaraguy od roku 2007, naposledy byl znovuzvolen v listopadu 2016, kdy získal 72 procent hlasů. Bývalý revolucionář vedl zemi už v 80. letech, poté co jeho partyzánské oddíly Sandinovské fronty národního osvobození (FSLN) svrhly diktaturu Anastasia Somozy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám