Hlavní obsah

New York si připomenul atentáty z 11. září 2001

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK/WASHINGTON

Pietní akt, na místě kde stály budovy Světového obchodního centra, zahájila v 08:46 (14:46 SELČ), kdy první letadlo vrazilo do první věže, minuta ticha. Nad městem se rozezněly zvony. Minutu ticha účastníci obřadu drželi ještě třikrát, aby připomněli náraz druhého uneseného letadla do Jižní věže a okamžiky, kdy se mrakodrapy jeden po druhém zřítily.

Foto: archiv Martin France

Martin France a Marcela Laiferová.

Článek

Pietní vzpomínku zahájili dudáci a bubeníci, za jejichž doprovodu přinesli hasiči, policisté a zástupci města a státu New York americkou vlajku. Tento symbol Spojených států vlál nad zbořeništěm Světového obchodního střediska do října 2001. V prosinci toho roku pak raketoplán Endeavour vynesl tuto vlajku na počest obětí útoků, jejich rodin a záchranářů do vesmíru.

Během více než tříhodinové pietní vzpomínky přečetli rodiče a prarodiče jména svých synů, dcer či vnoučat, kteří přišli při útocích o život. Byli mezi nimi i hasiči, policisté a záchranáři spěchající lidem v hořících budovách na pomoc. Celkem jich je 2749, identifikováno z nich bylo jen 1570.

Dalších 184 lidí zemřelo, když teroristé z al-Kajdá zamířili třetí unesené letadlo na budovu Pentagonu ve Washingtonu, kde také drží minutu ticha. Čtyřicet lidí zahynulo v letadle, které se zřítilo v Pennsylvánií a mělo zasáhnout Bílý dům. Jejich památku uctil demokratický kandidát na amerického prezidenta John Kerry.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg svůj projev zahájil slovy: "Muž, který ztratil svou ženu, je vdovec. Žena, která ztratila svého muže, je vdova. Není však označení pro rodiče, kteří ztratili své děti, neexistují slova, která by popsala tuto bolest."

Bush: Budu pronásledovat teroristy kdekoli na světě

Po poslední minutě ticha promluvil v přímém přenosu z Oválné pracovny Bílého domu živě prezident George Bush. Prohlásil v něm, že je rozhodnut neúnavně pokračovat v pronásledování teroristů kdekoli na světě: "Spojené státy jsou rozhodnuty zůstat v ofenzivě a stopovat teroristy kamkoli kde se cvičí, odpočívají nebo se pokoušejí zapustit kořeny. Tažení proti terorismu jsme vedli v horách Afghánistánu, v srdci Blízkého východu, v africkém rohu, na Filipínách a proti spícím buňkám teroristů dokonce i v naší vlastní zemi."

Příbuzní vzpomínají

Čtyřiačtyřicetiletý Pat  Hawley ze Severní Karolíny přichází na místo, kde stály dvě věže, každý rok, aby zavzpomínal na svou starší setru Karen Sue: "Vypadá to, že každý rok je to pořád těžší, protože mám mnohem více času než v době, kdy jsem mohl být svou sestrou a mluvit s ní."

Podobně to cítí i Nancy Brandemartiová, která ještě nikdy nepřišla na místo, kde stálo Světové obchodní centrum a kde ztratila svého 22letého syna: "Každý den je to těžké, ale dneska je to malinko těžší. Je to den, kdy myslím jen na něj."

Útoky připravila al-Kajdá

Teroristické útoky spáchalo 19 příslušníků Al-Kajdá , kteří při náletech také zemřeli. Akci naplánoval Usáma bin Ládin.

Přesně dva a půl  roku na New York a Washington spáchala al-Kajdá letos v březnu atentát v Madridu,: Při explozích bomb ve vlacích přišlo o život 191 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Jedenácté září a tlakové vlny strachu

Krátce po americké tragédii 11. září 2001, kdy se otřesený svět ještě vzpamatovával z prvního šoku, přispěchali mnozí komentátoři s jednoznačnými tezemi, proč...

Výběr článků

Načítám