Hlavní obsah

Neuměl ani slovo anglicky. Z iráckého uprchlíka ministrem školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

„Měl jsem obrovské štěstí,“ vzpomíná Nadhim Zahawi. V devíti letech uprchl s rodinou z iráckého Bagdádu na britské ostrovy. Anglicky neuměl ani slovo. Nakonec vystudoval prestižní vysokou školu v Londýně, založil prosperující společnost a provedl Británii očkovací kampaní. Teď, 45 let poté, ho premiér země Boris Johnson povýšil do kabinetu coby nového ministra školství.

Foto: Profimedia.cz

Nadhim Zahawi krátce poté, co se dozvěděl, že byl povýšen.

Článek

„Z vlastní zkušenosti vím, jaké příležitosti může tato země poskytnout, a chci, aby všechny děti, mladí lidé i dospělí měli přístup k výbornému vzdělání, správné kvalifikaci a možnostem získat dobrou práci,“ řekl Zahawi po uvedení do funkce.

Resort školství povede po Gavinu Williamsonovi, který dlouhodobě „vévodil“ žebříčkům nepopularity, zejména kvůli zavádění chaotických protiepidemických opatření ve školách a snaze zrušit maturitní zkoušky pro „koronavirové“ ročníky.

Boris Johnson obměňuje kabinet. Raab je novým britským vicepremiérem

Zahraniční

Školské odbory rozhodnutí nahradit ho Zahawim přivítaly. Zahawi byl v době koronavirové krize jakožto ministr pro očkování rovněž vystaven velkému tlaku, na rozdíl od Williamsona ale podle odborné i laické veřejnosti obstál.

Konzervativní deník Daily Telegraph, o kterém Johnson mluví jako o svém „skutečném šéfovi“, zprávu podal tak, že si Zahawi „povýšení zasloužil“.

Měl jsem obrovské štěstí. Odvedli by mě do armády, musel bych jít na frontu a pravděpodobně by mě zabili
Nadhim Zahawi, ministr školství

Část opozice ale tvrdí, že Johnson vsadil na špatného koně. Podle stínového ministra pro dětskou chudobu Wese Streetinga nemůže někdo z tak privilegovaných poměrů jako Zahawi rozumět tomu, jakým překážkám v době krize rodiny čelí.

Jeho slovům se ale konzervativci vysmáli. Upozornili práv na to, že Zahawi do Británie přijel ještě jako dítě a neuměl slovo anglicky.

„Obviňovat Nadhima Zahawiho, který přijel do Británie jako dětský uprchlík z Iráku, z toho, že neví, jaké to je, být v ,tíživé situaci‘, je opravdu drzost,“ zastal se svého kolegy poslanec Richard Holden.

Zbylo mu jen auto, první peníze vydělal na Teletubbies

Zahawi se narodil do rodiny iráckých Kurdů v roce 1967 v Bagdádu. Jméno rodiny (v českém přepisu Zaháví) v zemi něco znamenalo. Dědeček byl guvernérem centrální banky, jeho podpis byl na státní měně, rodina měla vliv.

Po převratu v roce 1968, kdy se v Iráku dostala k moci strana Baas, dostal Zahawiho otec echo, že po něm režim, v němž hrál důležitou roli pozdější prezident Saddám Husajn, kvůli kurdské etnicitě půjde. V roce 1976 proto i s rodinou utekl do Spojeného království.

Kdyby rodina bývala zůstala v Iráku, nepochybně by mladý Nadhim musel narukovat. Válce s Íránem v 80. letech unikl jen tak tak.

Po absolvování oboru chemických technologií na prestižní University College London se vrhl do světa byznysu a začal prodávat produkty s motivy postaviček Teletubbies.

„Měl jsem obrovské štěstí,“ vzpomíná dnes čerstvý ministr. „Odvedli by mě do armády, musel bych jít na frontu a pravděpodobně by mě zabili,“ uvědomuje si.

Ze začátku se Zahawiho otci dařilo a mohl si tak dovolit svého syna poslat do špičkových soukromých škol, kde zpravidla studují děti z vyšších tříd.

Když ale Nadhim mířil na univerzitu, otcovo podnikání se zhroutilo a rodina se rázem ocitla bez peněz.

Jediné, co Zahawimu zbylo, bylo hnědé auto značky Vauxhall. Chtěl se začít živit jako taxikář, aby mohl rodině něco přispět do rozpočtu, ale jeho matka trvala na tom, aby dostudoval. Místo toho dala do zástavy své šperky, aby si syn nemusel dělat starosti s penězi.

Foto: Profimedia.cz

V době pandemie řídil rekordně rychlou vakcinační kampaň.

Po absolvování oboru chemických technologií na prestižní University College London se vrhl do světa byznysu a začal prodávat produkty s motivy postaviček Teletubbies.

Jeho podnikatelský drive přilákal investice od slavného spisovatele a tehdejšího konzervativního poslance Jeffreyho Archera. Ten Zahawiho představil důležitým politikům, včetně Margaret Thatcherové.

Jeden z nejbohatších poslanců

V roce 2010 vyhrál poslanecké volby ve Stratfordu, o osm let později vstoupil poprvé do vládní administrativy, tehdy jako náměstek ministra školství. Na podzim roku 2020, v době koronavirové krize, ho premiér Boris Johnson pověřil koordinací kampaně očkování proti covidu-19.

Foto: Profimedia.cz

Nadhim Zahawi s někdejším premiérem Davidem Cameronem (vpravo).

Zahawi je jedním z nejbohatších poslanců ve Westminsteru. Na začátku tisíciletí spoluzaložil YouGov, dnes již etablovanou agenturu zabývající se průzkumem trhu a veřejného mínění.

V minulosti byl kritizován za čerpání neoprávněných poslaneckých náhrad a za svou účast na kontroverzní akci pánského klubu Presidents Club, kde podle zjištění novinářů docházelo ze stran hostů k sexuálnímu obtěžování hostesek.

Reklama

Výběr článků

Načítám