Hlavní obsah

Netanjahu odmítl nabídku Hamásu na příměří, píše izraelský deník

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu odmítl návrh islamistického hnutí Hamás na vzájemný klid zbraní, uvedla internetová verze izraelského deníku Yedioth Ahronot. Palestinská skupina nabídku poslala prostřednictvím ruského ministerstva zahraničí. Izraelská armáda po ostřelování Izraele raketami chce ještě zintenzivnit své údery na Pásmo Gazy.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Článek

O tom, že odmítl nabídku palestinského hnutí Hamás na klid zbraní, informoval podle informací deníku Yedioth Ahronot (internetová verze Ynet) Netanjahu ve středu večer své kolegy.

Podle deníku se nabídka, jež k premiérovi doputovala v průběhu dne skrze ruské ministerstvo zahraničí, odkazovala na vysoce postaveného zástupce Hamásu, který řekl, že je hnutí připraveno zastavit útoky na základě „vzájemné dohody“.

To, co neuděláme teď, budeme muset udělat za šest měsíců nebo za rok.
nejmenovaný člen izraelského kabinetu, citovaný deníkem Yedioth Ahronot

Výzvy k příměří zazněly v posledních dnech z celé řady míst včetně Spojených států, Británie, Evropské unie, OSN, Egypta, Turecka či Ruska.

„Válečné tažení je ještě daleko od konce. To, co neuděláme teď, budeme muset udělat za šest měsíců nebo za rok,“ citoval deník nejmenovaného kabinetního ministra. „Tohle v nejbližších dnech neskončí,“ dodal politik.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po dopadu raket se v Gaze zřítil 14patrový dům.Video: Reuters

Izrael útoky zintenzivní

Izraelští ministři zodpovědní za bezpečnost ve středu večer rozhodli o dalším vystupňování útoků na palestinské Pásmo Gazy. Militantní skupiny Hamás a Islámský džihád odtud na začátku týdne zahájily raketovou palbu, na kterou Izrael odpověděl vojenskou operací.

Poplašné sirény zazněly už i na severu Izraele. Bombardování Pásma Gazy pokračuje

Blízký a Střední východ

Podle nejnovějších dat přišlo o život nejméně 70 lidí, média píší o nejhorších vzdušných úderech od roku 2014. Izraelská armáda teď podle listu Guardian připravuje plány na případnou pozemní operaci v Gaze, které zatím nejsou oficiálně posvěceny.

Izraelská krize: Lynčování Arabů i Židů, mrtvé dítě a 1500 vypálených raket

Blízký a Střední východ

Vysoce postavení generálové z izraelských obranných sil uvedli, že je vojenské schopnosti Hamásu nezaskočily. „Nebyli jsme překvapeni ani počtem raket, ani schopnostmi,“ řekl podle již zmíněného izraelského deníku jeden z vrchních představitelů armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám