Hlavní obsah

Nespokojení Slovenští Romové opustili Bratislavu

Novinky, Ivan Vilček, Bratislava
BRATISLAVA

Skupina asi třiceti Romů z obce Ľubica u Kežmarku, která od neděle tábořila přímo před sídlem slovenského prezidenta Rudolfa Schustera v Bratislavě, v úterý odpoledne odjela. Po dohodě s zmocněnkyní vlády pro romské otázky Klárou Orgovánovou se přesunuli do obce Dobšiná.

Foto: PČR Přerov
Článek

Místní samospráva v Dobšiné souhlasila s tím, že Romům uvolní několik unimo buněk, aby měli kde bydle. Ti totiž tvrdí, že je z Ľubice vyhnala skupina lichvářů a žádali proto od hlavy státu ubytování a jídlo. Jeden z Romů pro televizi Markíza prohlásil, že přišel požádal prezidenta, aby jeho rodině zabezpečil nový dům. "Zkoušeli jsme štěstí také v České republice, ale teď očekáváme pomoc od našeho prezidenta," prohlásil mladý Rom.

Mluvčí prezidenta Ján Füle v pondělí uvedl, že prezident Romy zatím nepřijme. "V pondělí ráno se s Romy setkali pracovníci kanceláře a vyslechli jejich stížnosti. Údaje si nyní prověříme," dodal mluvčí.

Obležené pošty

Romové tvrdí, že skupina romských lichvářů je vyhnala z obce a útočila na ně vidlemi a sekerami. Lichva se stává problémem především v romských osadách na východě Slovenska. Romové si půjčí nejdříve malé částky. Později, aby mohli splácet vysoké úroky, si půjčí částky vyšší a postupně nejsou schopni své dluhy splácet.

Lichváři proto stojí přímo před poštami v den, kdy se vyplácí sociální dávky, a Romům berou všechny peníze. Situace mnoha romských rodin se tak časem stává neřešitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám