Hlavní obsah

Německo zpřísňuje. Čechy na dovolenou nenechá projet

Aktualizováno

Německo dramaticky zpřísňuje podmínky pro průjezd z České republiky, výjimku k tranzitu budou mít od půlnoci na neděli jen dopravci zboží a cesty z humanitárních důvodů, jako jsou například pohřby nebo péče o člena rodiny. Uvedl to v sobotu český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Foto: Ralph Brock, Reuters

Němečtí policisté na hranicích. Ilustrační foto

Článek

Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací.

Dosavadní výklad německého karanténního nařízení tranzit umožňoval, pokud by osoby projíždějící Německem měly negativní testy. Německo nyní ale sdělilo, že pro tranzit bude vyžadovat nezbytné důvody, kterými nebudou například cesta za prací do Bruselu či zaplacená dovolená v Itálii. Za nezbytné důvody Berlín uznává jen ty humanitární a vedle toho transport zboží.

Dráhy ruší veškeré spoje mezi Českem a Německem

Ekonomika

„Mohu jen konstatovat, že bezpečnostní aspekt dostal v tuto chvíli v Německu zelenou, tranzit červenou,” řekl Kafka. „Ještě lze asi dodat pro vysvětlení, že boj s nemocí covid-19 je nyní v Německu ve velmi vážné fázi, a proto sahají úřady k přísným restrikcím. Bohužel,” doplnil velvyslanec.

Změny pro pendlery v Bavorsku

Částečně se mění také pravidla pro pendlery. Bavorsko na základě svého zemského karanténního nařízení umožní od neděle dojíždět českým pendlerům, jejichž profesi místní úřady a zaměstnavatelé označí za nezbytnou.

Je jasné, že tam budu muset zůstat. Pendleři si shánějí bydlení v Německu

Domácí

Německo už dříve rozhodlo, z českých pendlerů umožní dojíždět jen zdravotníkům, jednotlivé spolkové země ale díky vysoké míře autonomie mohou tento seznam rozšířit.

Sasko už v pátek oznámilo, že z pendlerů umožní vstup bez karantény zdravotníkům, pečovatelům a pracovníkům v zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám