Hlavní obsah

Německá policie zadržela dva údajné členy Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLSRUHE

Dva muži pocházející z arabských zemí jsou podezřelí, že z Německa připravovali nejméně jeden bombový atentát v Iráku. V neděli to oznámil spolkový generální prokurátor Kay Nehm.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.12.2017 Skauti přivezli světlo na nádraží do Ostravy - Svinova.17.12.2017

Článek

První ze zadržených byl identifikován jako 29letý Ibrahim Mohamed K. z Iráku. Je podezřelý, že udržoval kontakty se šéfem organizace Usámou bin Ládinem a že ještě před útoky na USA z 11. září 2001 absolvoval výcvik v táboře Al-Káidy v Afghánistánu.

V Německu verboval "mučedníky" pro sebevražedné atentáty, vybíral peníze od sympatizantů a kupoval za ně vybavení pro teroristy. Loni v září zverboval druhého zadrženého, 31letého Palestince bez státní příslušnosti Jásira Abú S.

Tento student medicíny, ženatý s Němkou a žijící v Bonnu, se nechal přesvědčit ke spáchání sebevražedného atentátu v Iráku. Z toho záměru ale sešlo, a tak měl podle policie v nejbližších dnech odjet do Egypta a tam předstírat smrt při automobilové nehodě. Za pět uzavřených životních pojistek měla organizace získat 800 000 eur (asi 25 miliónů Kč).

Ibrahim Mohamed K. se údajně pokusil získat 48 gramů vysoce obohaceného uranu z Lucemburska. Prokurátor Nehm k tomu odmítl uvést další podrobnosti s poukazem na pokračující vyšetřování. Poznamenal jen, že uvedené množství by nepředstavovalo významné nebezpečí. Policie zabavila v bytech zadržených mužů několik počítačů a hodlá prozkoumat záznamy na nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám