Hlavní obsah

Nejvyšší ukrajinský soud zrušil výsledky voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KYJEV

Nejvyšší soud na Ukrajině v pátek zrušil výsledky druhého kola prezidentských voleb v zemi. Soud přijal stížnost opozice vedené Viktorem Juščenkem, že volby z 21.11. byly zmanipulované. Opakované druhé kolo se bude konat 26. prosince.

Foto: Jiří Smutný

Hana Hána a Hana Bartošová

Článek

Soud začal kauzu projednávat v pondělí. Jeho dnešní rozhodnutí mělo být údajně jen formalitou. Druhé, listopadové kolo voleb hlavy státu totiž shodně zpochybnili oba kandidáti na nejvyšší úřad v zemi, tj. také vůdce opozice Viktor Juščenko.

Na údajné manipulace poukázala opozice v čele se svým kandidátem Viktorem Juščenkem, která neuznává oficiální vítězství premiéra Viktora Janukovyče.

Putin: kolikrát se bude hlasovat?

"A na co? Potřetí, počtvrté, nebo po pětadvacáté? Může to pokračovat tak dlouho, dokud jedna ze stran nedosáhne výsledku, který potřebuje," varoval předem před dalším možným nezdarem Kyjev ruský prezident Vladimir Putin.

Doplnil, že zemi hrozí rozkol - západ podporuje Juščenka, východ Janukovyče. Popřál Kučmovi, aby našel dostatek síly udržet situaci pod kontrolou.

Oslava rozhodnutí

Na náměstí Nezávislosti v Kyjevě v pátek stoupenci Viktora Juščenka oslavovali rozhodnutí soudu, vykřikovali jméno svého favorita a mávali oranžovými vlaječkami na projíždějící auta, která klaksony napodobovala tři slabiky: Juš-čen-ko.

Opačná nálada zavládla na východní Ukrajině, která je baštou Janukovyče. "My máme prezidenta, Viktora Janukovyče," rozhořčeně komentoval v Doněcku Konstantin Sadalski verdikt nejvyššího soudu.

Některé státy, mimo jiné USA, Francie a Polsko, už uvítaly rozhodnutí ukrajinského nejvyššího soudu o zrušení výsledků druhého kola voleb jako spravedlivé. Ukrajinskému lidu blahopřála také ČR, která podle českého ministerstva zahraničí považuje současný vývoj za potvrzení toho, že ukrajinská společnost je připravena povolební situaci řešit samostatně za použití demokratických a ústavních nástrojů.

Reklama

Výběr článků

Načítám