Hlavní obsah

Největší řeky světa vysychají

Novinky, Tomáš Reiner
Washington/Londýn
Aktualizováno

Hladiny některých nejdůležitějších řek na světě za posledních 50 let výrazně poklesly. Američtí vědci to spojují s oteplováním klimatu a upozornili, že to bude mít dalekosáhlé následky pro rostoucí lidskou populaci, uvedla BBC.

Foto: Profimedia.cz

Hladina řeky Colorado v Arizoně v místě zvaném Horseshoe Bend

Článek

Hlavních zdrojů pitné vody pro většinu lidí ubývá - týká se to stejně Žluté řeky, Gangy či Colorada. Jedině v arktických oblastech se u vodních toků v posledních letech zvýšila hladina, a to v souvislosti s výraznějším táním ledu a sněhu, uvedli vědci ze společnosti amerických meteorologů.

Ti analyzovali stav více než 900 říčních toků za 50 let do roku 2004 a zjistili, že celkem do světových oceánů přitéká stále méně vody. Kromě toho, že za to může lidská činnost jako budování hrází nebo odvádění vody pro potřeby zemědělců, jsou podle vědců na vině též klimatické změny, kdy rostoucí teploty mění dosavadní dešťová schémata a zvyšují podíl odpařující se vody.

Foto: Profimedia.cz

:. Řeka Colorado v Arizoně v místě zvaném Horseshoe Bend  FOTO: Profimedia

Autoři zprávy pro Klimatický žurnál varují, že úbytek postihne rostoucí lidskou populaci. Zatímco třeba hladiny řek Jang-c'-ťiang či Brahmaputra se v důsledku tání himalájských ledovců zvýšily, v budoucnu hrozí jejich výrazný pokles poté, co ledovce zmizí.

Stanice BBC nedávno uvedla, že na historickém minimu je hladina australské řeky Murray, ve středu zase informovala čínská média, že v čínském severozápadním regionu Ning-sia Čchuej došly zásoby v rezervoárech a 160 000 lidí je bez vody. Vláda do oblasti poslala na 70 miliónů metrů krychlových vody. Na většině území čínského severu nepršelo přes sto dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám