Hlavní obsah

Nechceme tolik běženců ze severní Afriky, žádá Severní Porýní-Vestfálsko

– Berlín

Chceme spravedlivější rozdělení běženců v rámci Německa, žádá Ralf Jäger, ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Svůj požadavek zdůvodňuje tím, že se země musí starat o velké množství migrantů ze severní Afriky, kteří mají minimální šanci na získání azylu a dopouštějí se navíc trestných činů.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Běženci ve frontě před registračním střediskem v Berlíně

Článek

Podle ministra v současnosti přiděluje Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) do nejlidnatější spolkové země 80 procent všech marockých a 50 procent alžírských žadatelů o azyl. Většina z nich jsou podle ministra svobodní mladí muži a policie je považuje za problémové.

Jäger připomněl, že podle předběžných výsledků vyšetřování tvořili právě muži alžírského a marockého původu většinu podezřelých ze silvestrovských sexuálních a loupežných útoků v německých městech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šance na azyl jsou minimální

Velká část uprchlíků ze severní Afriky podle jeho mínění pouze zneužívá evropský sociální systém. Je přesvědčen, že tito lidé žádají postupně o azyl v jednotlivých evropských zemích a žijí ze sociálních dávek. Na ně přitom mají nárok po dobu trvání azylového řízení, která průměrně činí 15 měsíců, a to i když je šance lidí z tohoto regionu na získání azylu jen minimální.

„Když někdo má v úmyslu zneužívat naši vstřícnost a hledat obživu v kriminalitě, dělá to, protože tu může zůstat velmi dlouho," řekl Jäger.

Ministr proto vyzval ke spravedlivějšímu rozdělení severoafrických běženců mezi spolkové země. Zároveň apeloval na BAMF, aby urychlil azylové řízení. Podle něj by zkrácení doby, po níž běženci čekají na azyl, snížilo motivaci lidí zneužívajících dávky k cestě do Evropy.

Více útoků na ubytovny

Jäger zároveň upozornil na zvýšenou míru krajně pravicového násilí, když se loni v Severním Porýní-Vestfálsku stalo terčem útoku osmkrát více ubytoven pro běžence než v roce 2014.

Rovněž upozornil, že v souvislosti s uprchlickou krizí přibývá i násilí ze strany krajní pravice. Přes 200 ubytoven pro uprchlíky se loni stalo terčem útoku, u dvou třetin případů policie dospěla k závěru, že pachatelé byli pravicoví extremisté. V roce 2014 přitom bylo útoků na ubytovny v nejlidnatější spolkové zemi jen 25.

Výběr článků

Načítám