Hlavní obsah

Nebij mě, synku. V Bělorusku vyšli do ulic demonstrovat důchodci

Stovky důchodců v pondělí v Minsku - a v menším počtu i v dalších běloruských městech - demonstrovaly proti autoritářskému režimu. Policie nejméně devět lidí zadržela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Důchodci v Minsku demonstrovali proti autoritářskému režimuVideo: AP

 
Článek

„Kryso, táhni pryč,” skandoval dav, požadující odstoupení Alexandra Lukašenka, jehož vítězství v srpnových prezidentských volbách pokládá opozice za zfalšované. „Babičky a dědečkové půjdou až k vítězství,” stálo na jednom z transparentů podle agentury AP.

Demonstranti nesli bílo-červeno-bílé vlajky a deštníky v těchto barvách, které se staly symbolem protestů. Dav penzistů cestou narazil na policejní kordony a rozdělil se na menší skupiny, které se vydaly různými směry. Záběry na sociálních sítích a místních webech ukázaly, že některé skupiny obklíčili policisté, aby jim zabránili pokračovat v protestu. „Nebij mě, synku,” žádal nápis na transparentu jednoho z postarších demonstrantů.

U běloruského Dědy Mráze ze seznamu přání vyškrtli svobodu

Koktejl

Bělorusko čelí od prezidentských voleb z 9. srpna vážné vnitropolitické krizi. Úřady po volbách opět vyhlásily vítězem 66letého Lukašenka, který podle nich získal více než 80 procent hlasů. Evropská unie, stejně jako běloruská opozice, odmítla výsledek uznat a zavedla sankce proti Lukašenkovi a jeho spolupracovníkům zodpovědným za falšování voleb a porušování lidských práv při potlačování protestů. Ty propukly prakticky hned po hlasování a pokračují již déle než 100 dnů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Protest běloruských penzistů v Minsku

Na nedělní demonstrace přicházelo až 200 000 lidí, ale v posledních týdnech účast klesala, zatímco režim odmítá jakékoliv ústupky. Od začátku protestů policisté podle ochránců lidských práv zadrželi více než 19 000 lidí. Tisíce demonstrantů byly zbity, přičemž několik lidí v souvislosti s protesty a zákroky policie zemřelo.

Běloruská policie zadržela přes 200 demonstrantů

Evropa

Minulý pátek Lukašenko prohlásil, že po přijetí nového základního zákona už nebude prezidentskou funkci zastávat. Jeho odpůrci mu ale nevěří, podezírají ho z protahovací taktiky a žádají jeho rezignaci ještě před ústavní reformou. Opoziční představitelé také poukazují na to, že Lukašenko zatím žádné konkrétní reformy nenavrhl a není jasný ani žádný harmonogram změn. V neděli proti Lukašenkovi opět demonstrovaly tisíce lidí, více než čtyři stovky z nich pořádkové síly zadržely.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Demonstrace v Minsku 29. listopadu

Reklama

Výběr článků

Načítám