Hlavní obsah

Následky bouře Sandy se nedaří odstranit, bez proudu je i guvernér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Následky ničivé bouře Sandy se nedaří odstranit. Newyorské úřady varovaly lidi cestující v pondělí do práce před dopravním chaosem. Městskou hromadnou dopravu se nepodařilo zprovoznit. Milión obyvatel státu New Jersey je šest dní po bouři Sandy stále bez proudu, uvedla AFP. Je mezi nimi i guvernér státu Chris Christie.

Na řadě míst stále nejde po bouři elektřinaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Stále jsem doma bez elektřiny. Nejsem rád, moje žena není ráda," řekl guvernér Christie. Ocenil ale, že dodávky elektřiny byly obnoveny 1,8 miliónu lidí, kteří také přišli o proud při úderu hurikánu minulý týden.

Ve státě New York je podle úřadů stále bez elektřiny kolem 730 000 osob, 130 000 z nich v samotném městě New York. Mnohé obyvatele také sužuje zima, v neděli byly tři stupně nad nulou a čeká se pokles na jeden pod nulou.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Muž uklízí prádelnu v New Yorku

"Začíná být zima, domy mnoha lidí jsou neobyvatelné. Jsou zde desetitisíce lidí, kteří potřebují okamžité řešení," prohlásil v neděli guvernér státu New York Andrew Cuomo. Domy bez vytápění podle něj nebudou v zimě obyvatelné.

Foto: ČTK/AP

V New Yorku a jeho okolí zemřelo kvůli Sandy čtyřicet lidí, polovina z nich právě na Staten Islandu.

Chlad představuje především problém pro tisíce lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou, ale i pro ty bez topení. Podle starosty města Michaela Bloomberga je jich třicet až čtyřicet tisíc. Úřady proto hledají volné byty a místa v hotelích, kam by se mohli přestěhovat lidé z dočasných evakuačních center.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Lidé v Madison Parku v New Jersey čekají u čerpací stanice, až na ně přijde řada a mohli si natankovat palivo pro své záložní zdroje doma.

V některých se instalovalo vytápění a Bloomberg vyzval lidi, kteří jsou doma bez možnosti si zatopit, aby odešli do vyhřívaných evakuačních středisek: "Na zimu můžete zemřít. Můžete zemřít v požárech, když si budete přitápět svíčkami nebo troubami. Když nevíte, kam jít, zastavte policistu na ulici, ať vám to řekne."

V postižených oblastech se nedaří ani obnovit veřejnou dopravu. Newjerseyský úřad pro veřejnou dopravu NJ Transit varoval, že ještě několik týdnů potrvá, než se podaří plně obnovit všechny spoje.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident Barack Obama s guvernérem Chrisem Christiem v postiženém městě Brigantine

Bouře Sandy si koncem října ve Spojených státech vyžádala nejméně 112 mrtvých. Nejvíce, 48 obětí, hlásí stát New York, a to 40 ve městě New York a osm v dalších lokalitách. V New Jersey přišlo podle úřadů o život nejméně 24 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám