Hlavní obsah

Nálož v Bagdádu zabila 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně 17 lidí přišlo ve středu ráno o život v iráckém Bagdádu, když explodovala nálož umístěná poblíž cisterny s benzinem. Cisterna se po výbuchu vzňala a ohromný požár zachvátil minibus plný lidí, který stál nedaleko. Oběti jsou především jeho pasažéři.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Podle agentury AFP je mrtvých 12 a nejméně 15 zraněných. Náměstek iráckého ministra vnitra Ahmad Kazím Ibráhím sdělil, že při explozi zahynulo deset osob. Přítomní policisté původně odhadli počet mrtvých na 22.  

"Je to teroristický čin, protože v okolí není žádný vojenský objekt," řekl policejní velitel.

Incident se stal ve čtvrti Bajjá ve čtyři hodiny ráno SEČ, ale zatím není jasné, co výbuch způsobilo. Většina mrtvých a zraněných je z řad civilního obyvatelstva.

Ibráhím řekl, že za útokem je kamion s výbušninami, který mířil k policejní stanici, ale vybuchl předčasně, když narazil do autobusu. Původní zprávy hovořily o tom, že vybuchla cisterna s benzinem.

Útok nebo nehoda?

"Běžel jsem k místu, když už automobily hořely. Na chodníku jsem viděl mnoho částí lidských těl a všichni jsme je začali sbírat," řekl Ahmad Ajjúb, který byl právě na cestě domů po službě v autobuse.

Agentura Reuters původně oznámila, že nálož byla umístěna na silnici a vybuchla při průjezdu cisterny s benzinem. Požár podle ní zachvátil i nedaleko jedoucí minibus. Mezi oběťmi jsou čtyři jeho pasažéři a zbytek jsou lidé z automobilů, které byly právě v blízkosti.

Úřady mluví o terorismu

Obchodník Hasan Hajdar Chattáb, který bydlí nedaleko místa, kde se incident stal, sdělil, že viděl "americký konvoj a cisternu, která ho následovala". "Asi to byla nehoda, protože do cisterny narazilo bílé auto a cisterna pak vybuchla," řekl.

Ibráhím explozi považuje za útok stoupenců bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Také bagdádští policisté označili incident za teroristický čin. V neděli zahynulo při explozích u dvou bagdádských policejních stanic osm lidí a 17 bylo zraněno.

Zatčení 73 Iráčanů

Americká armáda provedla během noci z úterý na středu zásah ve města Samarra. V jednom z domů bylo zatčeno 73 mužů, kteří podle Pentagonu s největší pravděpodobností patří k radikálům.

Koaliční jednotky vtrhly do budovy v momentě, kdy uvnitř probíhala blíže neurčená schůze. Vedle zatčených osob vojáci zajistili rovněž osmdesát kilogramů střelného prachu, desítky malých a velkých zbraní a několik krabic munice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám