Hlavní obsah

Náledí ochromilo střední Evropu, potíže i o víkendu

– BERLÍN/VÍDEŇ/PRAHA/BRATISLAVA

Stovky dopravních nehod, desítky zraněných a nejméně dva mrtví - to je výsledek pátečního náledí na silnicích ve střední Evropě. Potíže hlásí řidiči v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Česku. Meteorologové upozorňují, že mrznout bude i o víkendu. Místy se přidá také sněžení.

Foto: Vratislav Konečný

Výhled z Humboldtovy vyhlídky na labské údolí

Článek

V ČR se s náledím potýkali především řidiči a silničáři v Plzeňském kraji. Sníh pokryl vozovky také v Olomouckém, Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji.

Meteorologové varují, že potíže budou pokračovat i o víkendu. Déšť se sněhem bude namrzat. V polohách nad 600 metrů nad mořem mohou navíc vznikat sněhové jazyky, v severních horských oblastech země i závěje.

Dva mrtví v SRN

V Německu byly postiženy především spolkové země Bavorsko a Bádensko-Württembersko.

V bavorském Pfaffenhofenu zahynul na náledí 64letý muž, v durynském Stadtilmu se zabil 19letý mladík. Ten se dostal se svým automobilem na náledí do smyku a narazil stožáru elektrického vedení.

Poblíž Řezna havaroval linkový autobus. U Schwandorfu se osobní vůz srazil s protijedoucím sněhovým pluhem, jeden člověk byl těžce zraněn. Podle odhadů policie činí dnešní škody v důsledku náledí jen v Bavorsku půl miliónu eur (asi 15 mil. Kč).

Varování v Rakousku

V Rakousku si v pátek náledí vyžádalo desítky raněných motoristů a chodců a zkomplikovalo provoz na silnicích. Jen v městě Salcburk sanitky během několika hodin vyjely asi k 60 naléhavým případům.

Vedle obětí dopravních nehod lékaři ošetřili desítky lidí, jež se poranily při pádu na kluzkých chodnících. V Korutanech byla neprůjezdná část dálnice A2 - na italské straně se stala hromadná dopravní nehoda.

Odpoledne se situace na rakouských vozovkách ale začala zlepšovat, motoristické kluby však nadále vyzývaly řidiče, aby jezdili mimořádně opatrně.

Sníh na hranicích SR

Slovensko hlásí problémy především na západě a ve středu země. Navzdory tomu, že do ulic ještě v noci vyrazila silniční služba, vyskytly se desítky menších dopravních nehod.

Pouze v jednom z bratislavských obvodů jich dnes ráno policisté za dvě hodiny zaznamenali osmnáct. Silniční správa upozorňuje také na náledí na horských přechodech Šturec, Donovaly, Čertovica a Kremnické Bane.

Na některých úsecích musí motoristé počítat i s několikacentimetrovou vrstvou sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám