Hlavní obsah

Nadávky i vyražené zuby. Cestující napadají americké letušky kvůli rouškám

Novinky, ČTK, bož

Se stále rostoucí agresivitou popíračů covidu se potýkají letušky amerických leteckých společností. Množství incidentů s neukázněnými cestujícími tak letos nabylo nevídaných rozměrů. Televizní stanici CNBC to řekla prezidentka Asociace leteckých stevardů Sara Nelsonová. Většina incidentů se týká odmítání nasadit si v letadle roušku.

Foto: Profimedia.cz

Letušky jsou stále častěji oběťmi agresivních antirouškařů.

Článek

„Něco takového jsme předtím nezažili a nemůžeme se dočkat, až to skončí,” postěžovala si Nelsonová, jejíž odborová organizace zastupuje zhruba 50 tisíc letušek a stevardů. „Je to neustálý bojový postoj... To musí přestat,” dodala.

Federální úřad pro letectví (FAA) registruje kolem 2500 případů neukázněného chování cestujících od začátku roku – to je podle Nelsonové dvacetkrát více, než je běžné za celý rok.

Šéfka odborů vystoupila nedlouho poté, co média informovala o incidentu na palubě letounu společnosti Southwest Airlines, při kterém jedna z cestujících napadla letušku. Udeřila ji do tváře, přičemž stevardka přišla o dva zuby a utrpěla zranění na obličeji.

Americká nemocnice vyhodí zaměstnance, kteří odmítnou očkování

Koronavirus

Osmadvacetiletá pasažérka podle sdělení přepravce opakovaně ignorovala standardní pokyny během letu na trase mezi Sacramentem a San Diegem a po přistání začala být verbálně a fyzicky agresivní. Policie ji obvinila z trestného činu napadení. Southwest Airlines a American Airlines v reakci přestaly na palubě servírovat alkohol.

Tresty přitom nejsou nízké – úřady začaly uplatňovat nulovou toleranci vůči neposlušným pasažérům a některým už vyměřily pokutu 15 tisíc dolarů (313 tisíc Kč) za agresivní či jinak nevhodné chování vůči palubnímu personálu.

Spor o covid a nošení roušek je v USA do značné míry politizován. Se zlehčováním pandemie si zahrával bývalý prezident Donald Trump. Ten odmítal nosit na veřejnosti roušku i ve chvíli, kdy prodělával covid a byl infekční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám