Hlavní obsah

Nacistická éra? Jen trocha ptačího trusu na skvělé historii Němců, řekl šéf AfD

Právo, DPA, vpl

Alexander Gauland (77), spolušéf krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD), popsal nacistickou éru coby pouhou „trochu ptačího trusu“ ve více než tisíciletých úžasných německých dějinách.

Foto: ČTK/AP

Alexander Gauland na fotografii z roku 2017

Článek

V sobotním projevu před členy mládežnického hnutí strany v durynském Seebachu řekl, že Němci musí přijmout zodpovědnost za 12 let vlády Adolfa Hitlera a jeho nacistické strany, avšak podle něho jde jen o malou část dějin Německa.

„Hitler a nacionální socialisté jsou ale jen trochou ptačího trusu na naší úžasné historii – a ta, milí přátelé, trvala mnohem déle než těch prokletých dvanáct let,“ prohlásil a vysloužil si potlesk posluchačů.

Výrokem okamžitě vyvolal rozhořčené reakce na sociálních sítích. „Tato vyjádření odhalují pravou tvář strany skrývající se za ctihodné střední vrstvy,“ upozornila na Twitteru Annegret Krampová-Karrenbauerová (55), generální tajemnice vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU).

Katrin Göringová-Eckardtová (52) ze strany Zelených Gaulandova slova považuje za „facku do tváře přeživším holokaustu a jejich potomkům“.

AfD je třetí nejsilnější stranou ve Spolkovém sněmu. Sedmasedmdesátiletý Alexander Gauland je spolupředsedou strany. Před toto uskupení se v loňských zářijových volbách dostala jen CDU/CSU spolkové kancléřky Angely Merkelové a němečtí sociální demokraté.

Reklama

Výběr článků

Načítám