Hlavní obsah

Na vyšetření u lékaře Poláci čekají i rok

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekonečné fronty a pořadníky u lékařů, hlavně specialistů, ale i na některé operační zákroky, zůstávají v polském zdravotnictví dlouhodobým a zatím těžko řešitelným problémem.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Každá nová vláda slibovala občanům radikální změnu a ani ta současná neokonzervativního Práva a spravedlnosti (PiS) není výjimkou. Dvou- či tříleté čekací doby jsou stále běžné.

Senioři v Kluczborku si ve frontě ke geriatrovi musí počkat 6460 dnů, tedy 18 let

Rekordních téměř 18 let je třeba přitom čekat na geriatrické vyšetření v Kluczborku, téměř 30tisícovém městě v Opolském vojvodství.

Trpělivost je nutná

„Ve státních zdravotnických zařízeních Opolského vojvodství se pacienti musí obrnit vskutku nevyčerpatelnou trpělivostí – na vyšetření na geriatrii přijdete na řadu v průměru až po šesti letech. Nejhůř v tomto regionu jsou na tom senioři v Kluczborku, kde si ve frontě ke geriatrovi musí počkat neuvěřitelných 6460 dnů, tedy necelých osmnáct let, čehož se ne každý dožije,“ napsal deník SuperExpress.

Také zájemci o vyšetření u imunologa musí být trpěliví. Nejdéle, až jedenáct let trvá, než na ně přijde řada ve Vratislavi. Na chirurga se v Lublinském vojvodství čeká tři roky a v Pomořském, Opolském, Kujavském a Mazovském vojvodství jen o něco méně.

Relativně nejlépe jsou na tom pacienti v Podkarpatském či Svatokřížském vojvodství, kde jsou čekací doby ke specialistům o polovinu kratší než ve zbývajících 13 vojvodstvích.

Podle posledních statistik na tisíc obyvatel připadá v Polsku 2,2 lékaře, tedy nejméně v Evropské unii.

„Dramaticky chybějí nejen lékaři prvního kontaktu, ale i specialisté, což je důsledek dlouhodobě nedůsledné zdravotnické politiky státu,“ napsala Gazeta Wyborcza. Dodala, že především nástupní platy zůstávají tak nízké, že mladí lékaři i z existenčních důvodů odcházejí za lepšími podmínkami do zahraničí.

Zkrácení studia, nebo poplatky?

Jedním z návrhů, jak zvýšit počet lékařů, je zkrátit studium medicíny na pět let, přičemž šestý ročník by medici už samostatně vykonávali lékařskou praxi.

Nesetkal se s příznivým ohlasem ani mezi studenty, ani mezi pedagogy. Zvažuje se i zavedení poplatku dvacet zlotých (120 korun) za návštěvu specialisty, čemuž zatím brání ústava, podle níž veřejné zdravotnictví je hrazeno z veřejných zdrojů čili je bezplatné.

Nejméně lékařů na hlavu v EU
Na tisíc obyvatel připadá v Polsku 2,2 lékaře
To je nejméně v Evropské unii
V zemi je přes 27 tisíc státních zdravotnických zařízení
Nízké platy vyhánějí lékaře do zahraničí

Reklama

Výběr článků

Načítám