Hlavní obsah

Na výplatu snížených dávek Romům v SR často dohlíží policie

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Nadávky, násilí, ale i slzy doprovázejí v těchto dnech vyplácení snížených sociálních dávek na příslušných odborech na Slovensku. Především Romové reagují na opatření velmi podrážděně - pracovníci úřadů ve městech Sobrance, Michalovce a Veľké Kapušany už dokonce museli přivolat na pomoc policii.

Foto: Josef Zajíc

Pomáháme hudbou 18.7.2014. Kasička s žetony.Počítali: Tomáš, Michaela a Adriana.

Článek

Ve zmíněných okresech dosahuje nezaměstnanost až 30 procent a z Romů nepracuje téměř nikdo. Čtyřčlenná rodina tam nově dostane sociální dávky ve výši 4210 korun.

S aktivačním příplatkem (ten se vyplácí v případě, že člověk ve hmotné nouzi odpracuje ve veřejných službách minimálně deset hodin týdně) a příspěvkem na bydlení může dávka dosáhnout maximálně 7640 korun.

"Jak mám z toho vyžít. Mám čtyři děti a dávky mi nestačí ani na nájemné, elektřinu a plyn," rozčiloval se mladý Rom. "Když nám nedají peníze, budeme krást," přidal se další.

Nepokoje a drancování

Televize Markíza však přinesla záběry, které odhalovaly, že část Romů své peníze okamžitě odevzdávala lichvářům, kteří na ně čekali před úřady.

Vyostřená situace je ve městě Levoča, kde žije asi 3500 Romů. Velké skupiny se tam několikrát pokusily vydrancovat hypermarket.

Pod kabáty zloději schovávali salámy, maso a konzervy a pokusili se odejít bez placení. Když některého z nich zadržela ochranka, začali se bránit, nadělali kolem sebe zmatek a ostatní toho využili k útěku.

Do hypermarketu musela být povolána městská policie. Romští představitelé říkají, že podobné reakce se daly očekávat. "Romové bojují o přežití," tvrdí předseda Romského parlamentu Ladislav Fízik.

Budou prostesty

Romské organizace připravují na 25. února celostátní protest proti snižování životní úrovně. "Romové nemají peníze na to, aby cestovali do Bratislavy. Akce se proto uskuteční před místními úřady," uvedl Fízik.

Demonstrace se uskuteční především ve městech a obcích východního a středního Slovenska, tj. oblastech s větší koncentrací romského obyvatelstva.

"Protest zahájíme tím, že rodiče demonstrativně doprovodí své děti do školy až na druhou vyučovací hodinu. Chceme tím dát najevo, že romské děti chtějí chodit do školy, ale jejich nezaměstnaní rodiče na to nemají peníze," tvrdí Fízik.

Reklama

Související články

Gross se bojí přílivu slovenských Romů

Migrace a usazování slovenských Romů v Česku dělá vicepremiérovi a ministru vnitra Stanislavu Grossovi (ČSSD) těžkou hlavu. Požaduje vytvořit do konce června...

Mareš: žádný Slovák v ČR azyl nedostane

Rozměry migrace slovenských Romů do České republiky nejsou zatím podle českého vicepremiéra Petra Mareše kritické. "Musíme se však preventivně připravit...

Výběr článků

Načítám