Hlavní obsah

Na Ukrajině může vzniknout vláda velké koalice

ČTK, Novinky, RIA Novosti
KYJEV

Strana Naše Ukrajina, v jejímž čele stojí proreformní prezident Viktor Juščenko, ve středu oznámila, že je ochotna vstoupit do vládní koalice s proruskou Stranou regionů svého největšího rivala Viktora Janukovyče a dalšími parlamentními stranami.

Článek

"Jsme připraveni spolupracovat v případě, že bude zachována linie domácí i zahraniční politiky," řekl mluvčí Naší Ukrajiny Roman Zvaryč. Podle něj by nová vláda musela nadále pracovat na vstupu Ukrajiny do Světové obchodní organizace (WTO), který by se mohl uskutečnit na konci roku 2006, a na vstupu do Evropské unie. Cílem by mělo být i udržování těsných vazeb s NATO či dokonce vstup do této organizace. V domácí politice Naše Ukrajina chce, aby pokračovala reforma justice a byla zachována demokracie a ochrana lidských práv.

Zatím není jasné, jak budou ostatní strany na návrh Naší Ukrajiny reagovat.

Překvapivý obrat Juščenka

Postoj Juščenka je překvapením, protože dosud vystupoval proti koalici vedené Stranou regionů. Vyhrožoval dokonce rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb. Juščenko má stále možnost rozpustit parlament, protože vláda nevznikla do 60 dnů po volbách. Prezident přesto ve středu při jednání s gubernátory slíbil, že do 1. srpna posoudí kandidaturu na premiéra a předá ji parlamentu. Neuvedl však, zda přistoupí na to, aby se šéfem kabinetu stal Janukovyč.

Juščenkova strana byla součástí vznikající oranžové koalice proreformních stran. Koalice Naší Ukrajiny, Bloku Julie Tymošenkové a socialistů se ale nakonec rozpadla a opoziční strany se rozhodly ustavit koalici novou. V jejím čele by měl jako premiér stanout Juščenkův rival Viktor Janukovyč, který vede Stranu regionů a před tzv. oranžovou revolucí byl ministerským předsedou.

Juščenko však už jednou na jaře nabízel jednání Janukovyčovi, když se nebyl schopen domluvit s Julií Tymošenkovou, kterou kdysi odvolal z postu premiérky a jejíž požadavky byly příliš vysoké. Právě její požadavky brzdily jednání. Nereálné požadavky nakonec vedly k rozpadu koalice, když opozice zablokovala parlament a socialisté přešli z oranžového proreformního tábora do proruského.

Reklama

Výběr článků

Načítám