Hlavní obsah

Na Slovensku zveřejnili smlouvu k nákupu Sputniku V

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo po dvou měsících smlouvu o nákupu ruské vakcíny Sputnik V. „Smlouva je maximálně výhodná pro prodávajícího, protože kupující přebírá všechna rizika,“ konstatoval pro agenturu TASR právník Peter Kováč.

Foto: www.crz.gov.sk

Zveřejněná smlouva k nákupu Sputniku V na Slovensko

Článek

Smlouva je dostupná v registru smluv. Právník poukázal na její úskalí. „Je to smlouva typu take or pay. To znamená, že kupující zaplatí bez ohledu na to, zda odebere dohodnuté množství,“ uvedl Kováč.

Zodpovědnost za případné nežádoucí účinky podle právníka rovněž přebírá kupující, tedy slovenské ministerstvo zdravotnictví. Kováč řekl, že ruská strana se tak pojistila vůči všem rizikům.

Absolutně nedostatečné, komentuje SÚKL dokumenty ke Sputniku V

Domácí

Slovensko však může vakcíny vrátit, pokud by nebyly z farmakologického hlediska v pořádku. Smlouva je uzavřena na 19,9 milionu amerických dolarů bez DPH a platí do 27. února 2024.

Slovensko objednalo dva miliony dávek vakcíny Sputnik V a do země dorazila zatím jen první dávka v počtu 200tisíc ampulek. Ty jsou stále uloženy ve skladu v Šarišských Michaľanech a Sputnikem se v zemi stále neočkuje, protože slovenský lékový úřad měl pochyby o složení vakcíny. Slovensko se navíc zpozdilo s platbou za první dodávku vakcín a Rusové pak platbu vrátili.

Proč Brazílie odmítla Sputnik V? Obsahuje živý virus schopný replikace

Koronavirus

Za tajným nákupem Sputniku stál tehdejší premiér Igor Matovič a bývalý ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Nákup vyvolal na Slovensku vládní krizi a po rekonstrukci vládního kabinetu přišli Matovič i Krajčí o své posty. Matovič ve vládě pokračuje coby ministr financí.

Rusové si tuto středu odvezli 600 dávek vakcíny Sputnik V, které dodali Slovensku. Nový ministr zdravotnictví Vladimír Lengvarský potvrdil, že Rusové chtějí vakcínu kontrolovat ve svých laboratořích. „Vyžádali si měsíc na to, aby ji zkontrolovali ve své režii,“ řekl ministr. Vakcíny Sputnik V dodané na Slovensko v současnosti testují také v Budapešti.

Rusové si odvezli část Sputniku dodaného na Slovensko

Koronavirus

Na Slovensku zaznamenali 564 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 36 úmrtí. V nemocnicích je 1302 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 134 na JIP a 193 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testováno 381 744 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 11 647 lidí. První dávkou bylo očkováno 1 046 119 a druhou 466 326 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám