Hlavní obsah

Na Slovensku chtěli žáci šesté třídy zavraždit učitelku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Tři žáci šestého ročníku základní školy v západoslovenské Myjavě chtěli ve čtvrtek přímo na vyučování zavraždit dvě učitelky a čtyři spolužáky. Jak oznámila televize Joj, parta si vraždu podrobně naplánovala a ten den přišla do třídy vyzbrojena asi deseti noži. Policie v pátek zahájila trestní stíhání údajných pachatelů.

Foto: Ivan Vilček, Právo
Článek

Jeden z nich v průběhu vyučování přiložil nůž na krk spolužáka a vyzval druhého z party, aby zabil učitelku. Ta s ostatními žáky v panice vyběhla na chodbu a přivolala pomoc.

Slovenská policie zahájila v pátek trestní stíhání ve věci přípravy trestního činu ublížení na zdraví, z trestního činu násilí proti skupině obyvatelstva a trestního činu výtržnictví. Jak Právo informovala zástupkyně mluvčí policie v Trenčíně Katarína Hlaváčová k případu stále pokračují výslechy. "Z taktických důvodů, protože se jedná o mladistvé osoby, není možné poskytovat k tomuto případu další informace," řekla.

Delší přípravy

Podle spolužáků parta 13letých kluků připravovala útok na učitelky delší dobu. "Chtěli zabít dvě učitelky a čtyři spolužáky. Říkali nám to, ale nevěřili jsme, že to opravdu uskuteční," řekl jeden ze školáků.

"Po tomto činu jsem se nemohla uklidnit. Celá jsem se třásla. Nechtěla jsem tomu uvěřit," říká učitelka. Kluci patřili k průměrným žákům a zatím s nimi nebyly žádné vážnější problémy. "Občas se snažili na sebe upozornit, ale byly to běžné přestupky," konstatoval zástupce ředitele školy Jaroslav Foltýn.

Hrozí jim polepšovna

Parta by měla skončit v polepšovně. Podle slovenských zákonů totiž osoby mladší 15 let nemohou být trestně stíhány. Ministerstvo spravedlnosti ale kvůli nárůstu dětské kriminality navrhuje snížení této hranice na 14 let.

Parlament by se návrhem nového trestního zákona, který obsahuje i tuto změnu, měl zabývat během několika týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám