Hlavní obsah

Na severovýchodě USA již obnovují dodávky proudu

– NEW YORK

Nejdelší černá hodinka, jak překřtily největší výpadek elektřiny v dějinách Spojených států média, pomalu obnovováním dodávek energie končí. Bez proudu se z noci na pátek ocitlo podle nových odhadů přes padesát miliónů lidí. Důvody nehody jsou nejasné. Spekuluje se o výpadku elektřiny v přetížené newyorské elektrárně Consolidated Edison. Nikdo nebyl zraněn.

Foto: Josef Zajíc

Poslední samuraj - balet NDM Ostrava Z veřejné generální zkoušky 31.10.2012

Článek

Bez elektřiny se museli v uplynulé noci obejít obyvatelé v oblastech od New Yorku po Detroit a od Toronta do Ottawy.

Prezident USA George W. Bush záhy po výpadku vyloučil z Kalifornice, kde nyní pobývá, možnou teroristickou akci. Navázal tak na slova svých podřízených, kteří se snažili předejít zmatku. 

"Pomalu, ale trpělivě se snažíme s tímto národním problémem bojovat," uvedl dnes nad ránem našeho času k vývoji situace pro tisk.

V zemi byl z bezpečnostních důvodů omezen provoz na minimum ve čtyřech jaderných elektrárnách. Své brány uzavřely divadla na Brodwayi, neodehrála se ani sportovní utkání, například baseballu. Panika mezi obyvateli postižených oblastí však podle médií nevypukla. 

Chyba je prý v USA...

Kanada za původce výpadku označila neznámou poruchu a za "problém na americké straně". Úřady USA se však stále k důvodu "temných hodin" nevyjádřily. Během noci ale vyloučily některé z dosud tradovaných možností, mimo jiné, že do některého z významných rozvodných zařízení uhodil blesk. Tuto verzi šířila především kanadská strana, a to z dost oficiálních míst. 

Nájezd kanadských kapacit probíhá pomalu a proto se i výpadek na kanadské straně nedaří odstraňovat rychle. Co bylo skutečnou příčinou výpadku, neví ani guvernér státu New York George Pataki. "Nevím, co opravdu bylo příčinou výpadku, ale myslím, že jádro pudla je v elektrárně na Niagarských vodopádech," řekl na tiskové konferenci v New Yorku. "Je to federální problém, nikoli našeho státu," dodal.

Dodávka elektrické energie by v celém New Yorku měla být obnovena během několika hodin, sdělil starosta Michael Bloomberg na tiskové konferenci. Podle televize NBC již byly obnoveny dodávky elektřiny v okolí Clevelandu.

Milióny lidí v ulicích

Newyorská radnice, která jela na proud z generátorů, nejdříve médiím oznámila, že nemá ponětí, co se stalo, ani jak je porucha rozsáhlá.

"Lidé vychazejí do ulic, sedí před televizními obrazovkami a sledují vývoj situace, kterou mnoho lidí spojovalo s terorismem. Výpadek má vliv na vše v postižených městech. Doprava se zastavila, semafory nefungují, silnice se změnily v parkoviště," popisoval bezprostřední situaci v postižených městech náš spolupracovník v USA Vojtěch Horna.

"Neni povolen žádný provoz na letištích, metra nejezdí, věznice a nemocnice běží na náhradní generátory. V ulicích je přes ohromné davy poměrně klid. Nenastala žádná panika. Policie vyslala veškeré strážníky na kontrolu dopravy," informoval Horna. 

V ulicích New Yorku podle CNN operuje na 40 tisíc policistů a hasičů. Starosta Bloomberg obyvatele požádal, aby všichni vypnuli klimatizaci, aby, až naběhne proud, to nebyl velký záběr pro elektrárny. "Občany rovněž upozornil na dodržování pitného režimu. V New Yorku meteorologové naměřili 33 stupňů Celsia," dodal Vojtěch Horna.

Po městě se šířily poplachy vyvolané lidmi uvízlými ve výtazích, hasiči ale nestačili vyprošťovat a čekací doby na zásah byly dlouhé.

Nejde o terorismus

Podle newyorského starosty Michaela Bloomberga není velký výpadek elektřiny výsledkem teroristického činu. Jde zřejmě o důsledek požáru v městské elektrárně CON Edison, řekl starosta.

"Mohu vás ubezpečit na 100 procent, že nejsou žádné náznaky teroristického činu. Příčina je zřejmě zcela přirozená," řekl Bloomberg už několik minut po výpadku televizi CNN.

Tyto údaje potvrdil i federální regulační úřad FERC. "Nemáme žádné náznaky, že by šlo o terorismus," řekl mluvčí FERC Bryan Lee. Podle jeho slov vypadla elektrárna Con Ed na Manhattanu, což způsobilo výpadek sítě až do severovýchodní Kanady. Tam je postiženo Toronto a Ottawa, naproti tomu Montreal a Québec zasaženy nejsou.

Podle dostupných zpráv byla přetížena i vodní elektrárna Niagara Mohawk, umístěná v Niagarských vodopádech. Objevily se již úvahy, že právě výpadek elektrárny Niagara Mohawk mohl být prvotní a přehřátí Consolidated Edison až druhotné; z této elektrárny údajně stoupal určitou dobu dým. To ale FERC vyvrátil a jako zdroj poruchy označil Con Ed.

Reklama

Výběr článků

Načítám