Hlavní obsah

Na polsko-ruské hranici se spí značně neklidně

Suvalský průsmyk, horský úsek o délce 65 kilometrů na severovýchodě Polska, je výjimečným strategickým místem. Někdo ho nazývá potenciálně nejpalčivějším místem Evropy, jiní zase Achillovou patou kontinentu.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Modernizovaný tank Leopard 2PL ve výzbroji polské armády.

Článek

Právě tady, na polské a litevské hranici s ruskou Kaliningradskou oblastí, by mohlo za nepříznivých okolností dojít k prvnímu vojenskému střetu mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí. Poté, co v únoru ruské ozbrojené síly napadly Ukrajinu, tyto obavy – i u místních obyvatel – zesílily.

Rusko opět provokuje na hranicích NATO. Jeho vrtulník narušil vzdušný prostor Estonska

Evropa

Paní Božena z obce Lenkupie, jejíž dům je jen pár stovek metrů od hranice s Kaliningradskou oblastí, se už směrem k rusko-polské hranici ani nedívá. Její pětadvacetiletá dcera naopak od doby, kdy Rusové napadli Ukrajinu, pozoruje hranici každý večer.

„Před pár dny za mnou přiběhla vyděšená, že na ruské straně je velký hluk a příliš silná světla. Nejen ona tu teď každou noc spí neklidně v obavě, co se bude za chvíli dít,“ řekla paní Božena reportérům stanice Radio ZET.

Necelý kilometr od polsko-ruské hranice je v obci Bolcie supermarket. „Tady studená válka trvá už osmý rok. Nejprve zlikvidovali malý pohraniční styk a poté i hraniční přechod. Rusové od nás odcházeli s plnými auty potravin i spotřebního zboží, my jsme k nim jezdili pro benzin. Předělal jsem si staré osobní auto a vezl až 200 litrů paliva, celníci jen mávli rukou,“ vzpomíná sotva třicátník Michal.

Na otázku Radia ZET, zda se teď bojí, odpověděl: „Když začala válka na Ukrajině, měl jsem velký strach. Pořád si podvědomě myslím, že se něco špatného může stát, a zároveň doufám, že se nic nestane.“

Kaczyňski chce 400tisícovou armádu

Po výrazném posílení armády volá lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyňski, který po rezignaci na vicepremiérský post začal objíždět regiony před nadcházejícími parlamentními volbami. „Její stav se zvýší na 350 až 400 tisíc mužů,“ řekl při setkání s obyvateli města Toruň. Polsko má přitom nyní 111,5 tisíce profesionálních vojáků a 32 tisíc dobrovolníků v řadách územní obrany, podotkl list Rzeczpospolita.

Poláci koketují s ideou konfederace s Ukrajinou

Zahraniční

„Chceme jen, aby si Rusové uvědomili, že na našem území nemají co dělat,“ dodal s tím, že Polsko si letos za nemalé peníze objednalo 250 amerických tanků Abrams. „Je lepší čelit vraždění, mít vypálené domy a utíkat před okupanty, nebo splácet nějaké dluhy? Jsem hluboce přesvědčený, že lepší je splácet dluhy,“ dodal Kaczyňski.

Reklama

Výběr článků

Načítám