Hlavní obsah

Na Marsu bylo dost vody pro život

– NEW YORK

Nové údaje sondy Opportunity ukázaly, že na Marsu bylo v minulosti dost vody pro život. Jeho existenci se však nepodařilo potvrdit. Důkazy poskytl kámen, ve kterém byly nalezeny stopy síranů a v jehož dutinách se objevily krystaly, které postupně rostly.

Foto: Město Karviná

Primátor Tomáš Hanzel (zleva), premiér vlády Bohuslav Sobotka (uprostřed) a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Článek

"Kámen se ocitl v tekoucí vodě, která pozměnila jeho chemické složení i strukturu," řekl Steve Squyres z Cornellské  university v Ithace, který má na starosti zhodnotit vědecké údaje z obou sond. "Byli jsme schopni číst příběh, jak voda poklesla."

Dr. James Garvin, který má na starosti výzkum Marsu a Měsíce řekl: "NASA vyslala obě sondy právě s cílem zjistit, zda na Marsu byla voda a jestli na planetě ještě je v nějaké formě přítomná, i zda jí bylo dost pro možnou existenci života. Výsledky z průzkumu kamene nám daly jasnou odpověď ano na všechny otázky."

"Robot byl vysazen v oblasti Marsu, v níž byl povrch v minulosti promáčen tekoucí vodou," oznámil podle agentury Reuters jeden z vědců NASA Ed Weiler. "Navíc tato lokalita mohla být snadno obyvatelným prostředím."

Sonda bude ve výzkumu pokračovat, aby zkusila zjistit, zda kámen, na který působila voda,  ležel v moři nebo ve slaném jezeru.

Geologický robot, jímž sonda je, strávil poslední tři týdny průzkumem celé vrstvy, která vychází na povrch. Při průzkumem spektrometrem používajícím paprsků alfa zjistil vysokou koncentraci síranů. "Jde o především sírany hořčíku a železa i když jsou přítomny i další sole," řekl Benton Clark z vesmírného oddělení firmy Lockheed Martin. "Dokonce jsou tam přítomné i chloridy a bromidy."

Na Zemi byly kameny se stejným složením se solemi minerálů vystaveny dlouhodobému působení vody nebo kyselých vodních roztoků, jaké se vyskytují v horkých pramenech.

Potvrzení posledních objevů mohou dát i fotografie pořízené z dalších úhlů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám