Hlavní obsah

Na jihu Itálie vybuchly v jeden den sopky Etna a Stromboli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italské sopky Etna a Stromboli se téměř současně probudily k životu. Lávová fontána na sicilském vulkánu dosahovala ve středečních ranních hodinách výšky až 500 metrů. Severněji položená Stromboli chrlí do okolí žhavou horninu. Ani jeden z výbuchů nezpůsobil zranění lidí nebo škody na majetku, uvedla agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopka Etna se probudilaVideo: Reuters

 
Článek

Na záběrech Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii (INGV) je vidět, jak z jihovýchodní strany kráteru více než 3300 metrů vysoké Etny stoupá hustý mrak z dýmu a popela. Proudy lávy zatím dosahují nadmořské výšky 2800 metrů.

Soptit začala ve středu po poledni také Stromboli, která patří mezi nejaktivnější sopky na světě. Láva podle INGV dotekla až na pobřeží stejnojmenného ostrova v Tyrhénském moři.

Foto: Eolie Savadori, Reuters

Probudila se také Stromboli

Oba vulkány vybuchují v poslední době opakovaně, Etna naposledy v polovině února. Kvůli hustému kouři, který stoupal do výše až jednoho kilometru, muselo být dočasně uzavřeno místní letiště v Katánii. Při silné erupci sopečného ostrova Stromboli v červenci 2019 zahynul 35letý výletník ze Sicílie.

Foto: Etna Walk, Reuters

Etna se probudila ve středu

Reklama

Výběr článků

Načítám