Hlavní obsah

Na mrazivé hranici Běloruska s Polskem se ztratila čtyřletá holčička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nowy Dwor

Obavy o osud malé irácké holčičky se stupňují, zatímco po ní humanitární organizace už tři dny pátrají. Čtyřletá Eileen se v pondělí večer ztratila v promrzlém a sněhem zavátém lese poté, co byla oddělena od svých rodičů při potyčce s polskou pohraniční stráží, informoval list Newsweek.

Foto: Profimedia.cz

Polská stráž na hranici s Běloruskem

Článek

Polsko uzavřelo oblast podél své hranice s Běloruskem, protože se snaží zastavit tisíce lidí z Blízkého východu a Afriky, kteří přicestovali do Běloruska v naději, že se dostanou do Evropské unie.

V pondělí večer se snažilo nedaleko vesnice Nowy Dwor přes hranici přejít několik migrantů a uprchlíků, včetně rodičů čtyřleté Eileen. Protože byli vyčerpaní, požádali jednoho ze společníků, aby dceru nesl v náručí.

Po čase na migranty narazil polský pohraničník a skupina se rozutekla. Podle dostupných informací byli rodiče holčičky vytlačeni zpátky do Běloruska. O Eileen od té chvíle není ani vidu, ani slechu.

Tato holčička je už buď mrtvá, nebo brzy zemře. Nejhorší na tom je, že kdyby to bylo polské dítě, okamžitě by ji začala hledat celá země.
Kasia Koscieszaová, humanitární organizace Rodiny bez hranic

Rodiče obratem sdělili strážníkům, že se jejich dítě ztratilo. Pohraničníci na ně však údajně nereagovali.

Ani vrtulníky je nenašly

Pátrání začalo až druhý den v poledne, ale skončilo po pár hodinách bez výsledku. „Nasadili jsme i vrtulníky, ale nikoho jsme nenašli,” uvedla mluvčí pohraniční stráže Anna Michalská.

Polští vojáci našli na hranici mrtvého migranta z Nigérie

Evropa

„Ta holčička je už buď mrtvá, nebo brzy zemře. Nejhorší na tom je, že kdyby to bylo polské dítě, okamžitě by ji začala hledat celá země,” uvedla Kasia Koscieszaová z humanitární organizace Rodiny bez hranic.

Podle nových pravidel, která byla zavedena poté, co minulý týden vypršel stav nouze, nesmějí aktivisté, kteří nemají bydliště v pohraniční oblasti, vstoupit na pohraniční území a při pátrání pomáhat.

EK umožní Polsku a pobaltským státům volnější nakládání s migranty

Evropa

Polská nevládní organizace Grupan Granica nicméně zahájila společně s místními obyvateli vlastní pátrání, v teplotách, které klesly až na –15 stupňů Celsia. Na polsko-běloruské hranici od začátku krize zemřelo už 15 migrantů, uvedla organizace na Twitteru.

Evropská unie viní běloruský režim Alexandra Lukašenka z účelového využívání migrantů jako nástroje hybridní války, kterou vyvolal poté, co na něj sedmadvacítka uvalila sankce kvůli porušování lidských práv. Bělorusko podle informací EU sváží migranty na hranici s Polskem, Litvou a Lotyšskem a nutí je přes ni přejít.

Reklama

Výběr článků

Načítám