Hlavní obsah

Na Hradě poprvé přísahali čeští profesionální vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Pražském hradě v pátek poprvé v historii nepřísahali vojáci základní služby, kteří na vojnu museli, ale profesionálové. Slavnostní slib složilo v den 87. výročí založení samostatného Československa 280 studentů prvního ročníku Univerzity obrany. Dvacet procent z nich jsou ženy.

Článek

"Byla mi sice hrozná zima, ale jsem strašně ráda, je to pro nás velká pocta. Těšila jsem se na tento okamžik dlouho a užila si ho. Když hraje hymna, tak je to úžasný pocit," řekla krátce po přísaze devatenáctiletá Vendulka Čapková, která se v armádě chystá na kariéru vojenské lékařky.

Armáda je jistota

"Je to hrozně zajímavá práce, mnohem víc než v civilu. Láká mě i zkušenost dostat se do zahraničí na nějakou misi. Navíc je zde finanční zajištění a jistota zaměstnání až do 40 let," dodala.

"Je to pocta zejména v těchto prostorách Hradu a jsme na dceru hrdí. Je určitým způsobem nástupcem mužů v naší rodině, kteří byli vojáky z povolání. Byl to její vlastní zájem, chce být lékařkou," uvedl Josef Panáček, který se přišel i s manželkou podívat na přísahu jejich sedmadvacetileté dcery.

"Když na tomto místě v květnu 2004 skládali přísahu poslední vojáci základní služby, řekl jsem jim, že jejich přísaha je výjimečná. Dnes po téměř půldruhém roce to mohu říci znovu," řekl v proslovu k vojákům prezident Václav Klaus. Doplnil, že dnešní akt je naplněním první etapy profesionalizace české armády, která se stala profesionální 1. ledna letošního roku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám