Hlavní obsah

Na 60. výročí invaze vzlétnou v Británii jen makety

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Těžkou hlavu působil až donedávna organizátorům oslav šedesátého výročí vylodění britských a amerických vojáků v Normandii nedostatek dobových stíhaček Spitfire a bombardérů Lancaster.

Foto: Petra Svobodová

Výstava Tady bydlí panenky

Článek

Nakonec jim přispěchal na pomoc klub místních modelářů, který pro slavnostní přelet nad venkovským sídlem Winstona Churchilla Chartwell v hrabství Kent zapůjčí dvanáct dálkově ovládaných maket.

"Zatímco původní Lancastery měly rozpětí křídel více než 30 metrů, u modelů jsou to jen necelé tři metry. Z dálky však budou stroje vypadat jako skutečné," obhajoval v úterý akci na titulní straně deník The Times a citoval vedoucího místních modelářů Lese Eagla, podle kterého přece "na velikosti nezáleží".

"Chartwell se sice bude muset spokojit s náhražkou, není se ale zač stydět. Za druhé světové války jsme přece tolikrát zmátli nepřítele atrapami polních letišť, modely tanků a dokonce i zcela zinscenovanou normandskou invazí, která ho měla svést ze stopy," napsaly The Times.

Bulvární Daily Express se však uchlácholit nenechal a akci, která proběhne za necelé tři týdny, označil za "přeletovou frašku".

Reklama

Výběr článků

Načítám