Hlavní obsah

Muslimští vůdci se distancovali od ženské obřízky

Právo, BBC, tur
KÁHIRA

Několik předních muslimských duchovních se tento týden sešlo v Káhiře na akci zorganizované německými aktivisty, aby své náboženství očistili od spojování se "ženskou obřízkou", jak zní eufemismus pro větší či menší mrzačení ženských pohlavních orgánů praktikované v některých částech Afriky a Asie. Kontroverzní zvyk podle nich nemá v islámu oporu.

Článek

"Z náboženského hledika nevidím nic, co by obřízku nařizovalo," zdůraznil Muhammad Sajjid Tantáví, jenž stojí v čele káhirské univerzity al-Azhar, považované za vůdčí náboženskou instituci sunnitského světa. "Islám ji zná jen u mužů," dodal Tantáví.

Podobně se vyjadřovali i další učenci, jejichž sněm kvůli takto ožehavé otázce označila zpravodajka BBC za bezprecedentní.

Zvyk je mnohem starší než islám

Tzv. ženská obřízka je často spojována mylně s islámem, ačkoli ji v Africe praktikují i příslušníci křesťanských a animistických komunit, zatímco pro drtivou většinu muslimů ve světě jde o cizí věc. Kromě východní Afriky je obřezávání žen známo hlavně na jihu Arabského poloostrova, přičemž odborníci tuto zvykost většinou spojují s praxí doloženou ve starověkém, tedy předislámském Egyptě.

Dívkám je obvykle odstraněn klitoris nebo jeho předkožka, v některých regionech jde ale až o téměř úplné zašití pohlavních orgánů, což má v obou verzích snížit sexuální žádostivost.

I přes drastičnost, kdy jsou plačící děvčata mrzačena zcela proti své vůli a někdy umírají na vykrvácení či infekci, organizují rituál obvykle právě ženy, které martyriem samy dříve prošly. V některý komunitách je totiž dívka, jejíž "mravnost" není takto zajištěna, odsunuta na okraj.

Všichni citují Muhammada

Od obřízky se pokusil jménemu islám distancovat i egyptský velký muftí Alí Guma'a, když připomněl, že ani prorok Muhammad ji nevyžadoval pro své čtyři dcery. Zatím jen málokdy je však od  muslimských kleriků slyšet naprosté odsouzení této obřízky, přičemž někteří ji - často navzdory úřednímu zákazu i stanovisku vyšších duchovních autorit - schvalují i doporučují.

I Tantáví ostatně řekl, že nakonec jsou to lékaři, kdo musí rozhodnout o nezbytnosti či správnosti zákroku. Podobně se vyjádřil i šajch Júsuf Karadáví, v Kataru usazený klerik, jehož názory jsou známé v celém arabském světě díky jeho pořadu v satelitní televizi al-Džazíra. Karadáví připomněl, že i v Egyptě, kde se o tématu léta vede ostrá debata, jsou rozpolceni nejen duchovní, ale i lékaři.

A právě Karadáví na serveru www.islamonline.net rovněž odkazuje na proroka Muhammada, avšak ve prospěch odstranění předkožky. "Zmenši si velikost klitorisu, avšak nesmíš překročit meze. Je to dobré pro zdraví a vyhovuje to i manželovi," měl Muhammad říci ženě, která se ho prý v 7. století a obřízku ptala.

Podobné prorokovy výroky, neboli hadísy, jsou v islámu stejně zásadním zdrojem práva a zvyklostí, jako Korán. I Karadáví ale připouští, že právě tento hadís patří do kategorie těch, u nichž není zaručena autentičnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám