Hlavní obsah

Množství kysličníku uhličitého v atmosféře loni stouplo na rekordní úroveň

Ženeva

Množství oxidu uhličitého (CO2) v atmosféře bylo v loňském roce opět rekordní. Oznámila to ve čtvrtek Světová meteorologická organizace (WMO), která spadá pod OSN.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Znečištění ovzduší v Pekingu

Článek

Koncentrace tohoto skleníkového plynu, který přispívá k oteplování, dosáhla 405,5 ppm (částic na milion). V roce 2016 to bylo 403,3 ppm, v roce 2015 400 ppm. „Nepozorujeme známky obratu trendu, který přispívá k dlouhodobé změně klimatu, stoupání hladiny moří, okyselování moří a extrémnějšímu počasí,” varovala WMO ve své výroční zprávě, kterou zveřejnila v Ženevě.

Podle ní v loňském roce vzrostla také koncentrace dalších skleníkových plynů v atmosféře - metanu a oxidů dusíku. „Bez snížení emisí CO2 a dalších skleníkových plynů bude mít změna klimatu na Zemi ničivé a nezvratné následky,” varoval generální tajemník WMO Petteri Taalas. „Šanci něco s tím udělat jsme téměř promeškali,” dodal. Podle něj byla takto vysoká koncentrace CO2 v ovzduší naposledy před nejméně třemi miliony let.

Odborníci z meteorologické agentury OSN také varovali před freonem-11 (CFC-11) která jako další freony poškozuje ozonovou vrstvu. Používání CFC-11 jako chladícího média je kvůli negativnímu vlivu na životní prostředí zakázané, podle WMO se ale ve východní Asii dál vyrábí. Pokles koncentrace CFC-11 v atmosféře se od roku 2012 začal výrazně zpomalovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám