Hlavní obsah

Milošević odmítá obhájce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Soudci Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se ve čtvrtek rozhodli přidělit bývalému jugoslávskému prezidentovi Slobodanu Miloševičovi obhájce. Podle lékařských zpráv se  není vzhledem ke svému zdravotnímu schopen hájit sám. Milošević obhájce odmítl a rozhodnutí soudu označil za nelegální.

Foto: Jitka Maděrová

4. srpna vystoupí na Sedmihorském létě Honza Nedvěd

Článek

Soudci navrhli dva britské právníky Stevena Kaye a Gilliana Higginse. Kay pracoval jako obhájce už v prvním procesu, který byl veden u tohoto tribunálu nedlouho po jeho založení, a v roce 2001 byl jmenován do skupiny takzvaných přátel soudu, kteří dohlížejí na regulérnost procesu. Miloševičův případ sleduje od jeho počátku a je s ním dobře obeznámen. Higgins působí od února jako jeden ze tří neutrálních pozorovatelů u tribunálu.

Své funkce se oba právníci ujmou 7. září, kdy mají být předvoláni první svědci obhajoby, kterých Milošević má 1500. Předvolání všech však není reálné, neboť na obhajobu je vyhrazeno 150 pracovních dní.

"Z lékařských zpráv zcela jasně vyplývá, že obžalovaný není ve stavu, aby se mohl hájit sám," řekl předseda soudní poroty Patrick Robinson: "Kdybychom dovolili, aby se nadále sám zastupoval, hrozilo by reálné nebezpečí, že by se proces neúměrně protahoval. Mohlo by to také vést k životu ohrožujícím situací." Třiašedesátiletý Milošević trpí onemocněním kardiovaskulárního systému a vysokým tlakem. Kvůli jeho zdravotním potížím byl proces několikrát přerušen a protáhl se podle mluvčího soudu o 66 dní.

Soud také odmítl Miloševičovu žádost o nová vyšetření nezávislými lékaři. Milošević se chce od počátku procesu hájit sám, protože autoritu soudu neuznává. Řekl, že se proti rozhodnutí, které je podle něho nezákonné, odvolá: " Přidělením obhájce je porušeno moje základní právo hájit se sám." Soudci stále nechávají otevřenou možnost, že si Milošević ještě zvolí obhájce sám. Pomáhá mu tým právníků z Bělehradu, kteří pracují v pozadí a nechodí do jednacího sálu.

Soudní řízení, které může skončit vynesením trestu doživotního vězení, byl mělo skončit příští rok v říjnu. Milošević je obžalován ze zodpovědnosti za válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a genocidu, jichž se dopustily srbské síly za válek v Bosně, Chorvatsku a Kosovu .

Reklama

Výběr článků

Načítám