Hlavní obsah

Miliardář Fossett překonal další rekord v létání

– SALINA

Americký miliardář a dobrodruh Steve Fossett v pátek vytvořil další světový letecký rekord, když dokázal obletět bez mezipřistání zeměkouli a dovést svůj stroj na stejné letiště, z něhož odstartoval.

Článek

Na letišti Salina v americkém státě Kansas dosedl Fossettův experimentální letoun Virgin Atlantic dokonce o pár hodin dříve, než bylo plánováno.

Fossett po přistání řekl, že si během cesty za rekordem téměř neodpočinul: "byl to obtížný let..., ale jinak probíhal neočekávaně dobře".

Dobrodruh odstartoval v úterý ráno a uletěl 40 707 kilometrů, což je o 482 kilometrů více, než byl dosavadní rekord, který od roku 1986 drželi další američtí piloti Richard Rutan a Jeana Yeagerová.

Úřední potvrzení nového Fossettova rekordu může trvat dva týdny, ale třeba i rok. Letec si však svého nového výkonu velmi cení už teď, byť po přistání připustil, že "pro lidi mimo letectví to asi nebude znamenat mnoho".

Minulý měsíc se pak tomuto miliardáři podařilo překonat rekord v nejdelším letu, když za 76 hodin uletěl 42 460 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám