Hlavní obsah

Migrant v Itálii nemusí platit pokutu za to, že zametal ulici

Italské úřady zrušily pokutu pro migranta z Nigérie, který peněžitý trest dostal za to, že zametal ulice bez povolení. Protože nechtěl žebrat, rozhodl se 29letý nezaměstnaný muž na benátském předměstí Mestre uklízet, informovala na svých internetových stránkách britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Původně dostal pokutu ve výši 350 eur (asi 9000 korun), ale po protestech veřejnosti úřady od trestu upustily. „Chci se integrovat do vaší společnosti, aniž bych žádal o almužnu,“ napsal muž na ceduli z kartonu, kterou postavil blízko místa, kde zametal. „Budu se starat o to, aby vaše ulice byla uklizená, žádám jen o příspěvek na práci,“ bylo na ní také napsáno.

Na Facebooku vznikla výzva, aby se lidé na pokutu pro migranta jménem Monday složili. Stál za ní Matteo D’Angelo, který spoluobčanům připomínal, že Nigerijec uklidil „listí, které ucpe odtoky pokaždé, když prší, cigaretové nedopalky a další smetí, co my, civilizovaní lidé, odhodíme na zem“.

Stížnosti i přímluvy 

Policisté si na dobrovolného metaře „posvítili“ kvůli stížnostem místních obyvatel. Pokuta byla zrušena poté, co na policii volali jiní čtyři lidé ze sousedství a naopak ho hájili. Úřady nyní tvrdí, že pokutu migrantovi dali noví a nezkušení strážci pořádku.

BBC uvádí, že imigrace je v Itálii, kam v uplynulých letech přišly statisíce běženců, kontroverzním tématem. Řím chce nyní společně s Paříží v EU prosadit dobrovolný mechanismus na automatické rozdělení migrantů přicházejících do Evropy, především do Itálie a na Maltu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám