Hlavní obsah

Mexiko se zlobí, narkobaron se dostal na žebříček miliardářů Forbesu

Jako velebení krvavého zločince odsuzuje Mexiko zařazení jednoho z hlavních mexických narkobaronů Joaquína Guzmána Loery na prestižní seznam nejbohatších lidí světa v časopise Forbes. Na čtyřiapadesátiletého Guzmána je přitom vypsána odměna pět miliónů dolarů i ve Spojených státech.

Foto: Reuters

Mexický narkobaron Joaquín Guzmán Loera

Článek

Jmění šéfa jednoho z největších narkokartelů v Mexiku odhadl Forbes na jednu miliardu dolarů. To zařadilo Guzmána na 701. pozici v prestižním seznamu ve společnosti lidí, kteří se pohybují na komoditních trzích nebo patří k dědicům po zakladatelích věhlasných firem. V žebříčku je celkem zařazeno 793 osob jejichž majetek je alespoň jedna miliarda dolarů (21 miliard Kč).

Forbes výši Guzmánova majetku odvodil od celkového objemu drog, které se do USA dostávají právě z Mexika, a vzal v úvahu podíl, jaký má na pašerácké síti Guzmánova organizace. Mexičtí a kolumbijští pašeráci drog údajně vydělali loni mezi 18 a 39 miliardami dolarů. 

Mexikem zmítá drogová válka

Mexický prezident Felipe Calderon řekl, že časopisy nejenže útočí a lžou o situaci v Mexiku, ale i chválí zločince. Generální prokurátor Eduardo Medina Mora k tomu dodal, že Forbes svým postojem de facto obhajuje zločin, protože srovnává ubohé aktivity zločince s aktivitami poctivých podnikatelů a dalších bohatých lidí.

Foto: Reuters

Jeden z posledních úlovků mexické policie, která vede s narkomafiemi krvavou válku.

:. Jeden z posledních úlovků mexické policie, která vede s narkomafiemi krvavou válku.

FOTO: Reuters

"Nikdy se nesmířím s tím, aby byl kriminálník veleben jako někdo důležitý," vzkázal Medina Mora z Vídně, kde se zúčastnil konference právě o pašování narkotik. Forbes zatím na kritiku nereagoval.

V Mexiku probíhá krvává válka s narkomafiemi, která si vloni vyžádala přes 5000 obětí. Mafiáni útočí i na představitele státní správy a jejich rodinné příslušníky. Obětí přestřelek se však stávají i civilisté a turisté - především z USA.

Malý, ale nebezpečný El Chapo

Guzmán, který měří jen 152 centimetrů a od jeho výšky je odvozena i jeho přezdívka El Chapo, je podle dostupných informací šéfem drogového kartelu Sinaloa. Ten patří k největším dodavatelům kokainu na americký trh. V roce 1993 byl sice uvězněn, ale roku 2001 se mu podařilo uprchnout.

Po útěku zahájil sérii vražd po celém Mexiku ve snaze znovu získat kontrolu nad svou pašeráckou organizací. To se mu zřejmě i podařilo. Guzmán ale není prvním pašerákem drog, který se objevil na Forbesově seznamu nejbohatších lidí. Časopis před lety zařadil na seznam i Kolumbijce Pabla Escobara. Ten byl v roce 1993 zabit při potyčce s tamními ozbrojenými složkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám