Hlavní obsah

Mexiko se v noci otřáslo - 19 obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MEXIKO CITA

Přinejmenším 19 obětí má na svědomí silné zemětřesení o 7,5 stupních Richterovy škály, které v úterý večer místního času zasáhlo tichomořské pobřeží Mexika. Ačkoli seizmologové označili za epicentrum západomexický stát Colima, otřesy půdy vyvolaly paniku i v hlavním městě Mexiko City ležícím 500 km daleko.

Foto: David Křetinský
Článek

Tisíce lidí v metropoli vybíhaly ve strachu do ulic. Velkoměsto leží na jezerních nánosech, které zesilují zemětřesné vlny, jež jsou tu tak ničivější než v samotném místě epicentra. Mnozí lidé se bojí vrátit domů, neboť mají v paměti zemětřesení z roku 1985 o síle 8,2 stupňů Richterovy škály, které zabilo na 10 tisíc osob.

Mrtví lidé, zřícené budovy

Zemětřesení vypuklo ve 20 hodin tamního času (3:00 našeho času) a trvalo asi 20 sekund. Šéf policie v Mexiku uvedl, že zatím nemá konkrétní zprávy o zraněných ani obětech. Jiné zdroje hovoří o zřícení několika budov v přístavním městě Manzanillo. V druhém největším mexickém městě Guadalajara se na mnoha budovách objevily trhliny. Na některých místech popraskalo plynové potrubí, byl přerušen proud a zastavena doprava.

Seizmologický institut krátce po zemětřesení upozornil, že otřesy půdy, nejsilnější od roku 1985, mohly vzhledem k svému rozsahu způsobit podstatné škody i oběti na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám