Hlavní obsah

Mečiarovi uteklo jedenáct poslanců

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jedenáct poslanců opozičního Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) chce na příštím zasedání parlamentu vytvořit samostatný poslanecký klub. V pátek to oznámil poslanec Vojtech Tkáč, který před časem zastával funkci místopředsedy HZDS. Skupina chce v parlamentu vytvořit klub nezávislých poslanců.

Foto: ski-orlicke-hory.cz

Skiregoin Buková hora

Článek

V Tkáčově skupině je překvapivě i současný místopředseda hnutí Rudolf Žiak, který byl považován za věrného stoupence Vladimíra Mečiara. Ke vzbouřencům se přidal až dnes ráno.

Mečiar dostal HZDS do izolace

Tkáčova skupina kritizuje především nedemokratické poměry v HZDS a také fakt, že hnutí sice zvítězilo v posledních dvou parlamentních volbách, ale nedokázalo sestavit vládu. Mečiarova politika totiž dostala hnutí do naprosté izolace.

Už po parlamentních volbách v roce 1998 bylo zřejmé, že kromě nacionalistů nechce s Mečiarem nikdo spolupracovat. HZDS přešlo do opozice a Mečiar se vzdal poslaneckého mandátu. Předseda HZDS se v roce 1999 zúčastnil přímé volby prezidenta, byl však poražen Rudolfem Schusterem. Uražen se stáhl do své honosné vily v Trenčianských Teplicích.

Mečiarova pozice slábne

Volby v roce 2002 sice HZDS znova těsně vyhrálo, ale na sestavení vlády to opět nestačilo. Mečiar letos čelil pokusu o odvolání z čela hnutí, v čele kterého stojí od jeho vzniku v roce 1991. Tento útok se mu ještě podařilo odvrátit. Jeho vliv ve straně však slábne. Podle pozorovatelů se Mečiar v příštím roce opět pokusí prosadit v přímé volbě hlavy státu. Pokud nebude úspěšný, v politice pravděpodobně skončí.

Reklama

Výběr článků

Načítám