Hlavní obsah

Marocká policie odvezla běžence do pouště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID/MELILLA

Marocká policie deportovala do pouště Afričany, kteří pronikli do španělského města Melilla ležícího na marockém území. Byla to reakce na středeční španělské rozhodnutí vracet uprchlíky, kteří překonají ploty okolo Melilly a dalšího španělského města Ceuty, do Maroka. Neustále přibývalo pokusů stovek Afričanů proniknout do obou enkláv.

Článek

Španělé ve čtvrtek předali marockým úřadů v Tangeru 70 Malijců s tím, že se chtějí vrátit do vlasti.  Marocká policie je podle sdělení svědků bez vody a jídla dovezla na Saharu k alžírským hranicím, kde ani nemají šancí jídlo a pití získat.

"Před námi není nic než písek, skály, kopce a mnoho slunce," volal do redakce španělského  listu El País Philippe Timouneke z Konga. Dodal, že je vezli s pouty na rukou. V autobusu, kde s nimi jela těhotná žena a tři děti, strávili devět hodin.

Španělsko bude uprchlíky vracet

Ve středu večer španělská vláda oznámila, že zadržené běžence bude vracet na marockou půdu. Maroko až dosud odmítalo přijímat uprchlíky zpět, ale ustoupilo tlaku Madridu. Rozhodnutí španělské vlády kritizovaly španělské nevládní humanitární organizace, obávaly se postupu Maročanů. Ti dříve Afričany od Malilly a Ceuty odvážely do Oujdy, odkud se ale zase vraceli. Nová oblast leží asi 500 kilometrů od Oujdy.

Španělská vláda se rozhodla k deportacím, protože v posledních dvou týdnech přibylo koordinovaných pokusů stovek lidí proniknout do obou enkláv. Kvůli nim byl dvojitý plot okolo měst zvýšen na šest metrů.

Koordinované pokusy imigrantů

K poslednímu pokusu došlo ve čtvrtek, kdy se stovky Afričanů pokusily překonat plot lemovaný ostnatým drátem a na několika místech se jim ho podařilo prorazit. Při pokusu zemřelo 6 lidí. "Někteří byli zastřeleni policií, další byli ušlapáni svými kolegy," uvedl zdroj z marockého ministerstva vnitra.

Během posledního týdne šlo už o šestý pokus. Týden předtím se pokusily stovky běženců vniknout do Ceuty. Pět jich zemřelo. Celkem se zahynulo 14 běženců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám