Hlavní obsah

Malta legalizovala sňatky homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valletta

Maltský parlament ve středu téměř jednomyslně schválil zákonnou novelu, která umožní uzavírání sňatků osob stejného pohlaví. Jde o další krok silně katolické ostrovní země se zhruba 440 000 obyvateli směrem k liberálnímu pojetí rodiny poté, co teprve před třemi roky umožnila uzavírání registrovaných partnerství.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Žena v maltské metropoli Vallettě oslavuje rozhodnutí tamního parlamentu povolit sňatky homosexuálů.

Článek

Díky novele zákona nyní při uzavírání civilních sňatků nahradí tradiční prohlášení „Nyní jste manželem a manželkou” věta „Nyní jste manželi”, uvedla agentura AP.

Pro změnu hlasovalo 66 z 67 poslanců. Proti byl pouze nacionalista Edwin Vassallo, který se odvolával na svou katolickou víru a její neslučitelnost s údajně „morálně nepřijatelným” zákonem.

Unijní země ve Středozemním moři měla ještě donedávna velmi konzervativní zákony; například až do roku 2011 tam byl ilegální rozvod. Ve středu se připojila k mnoha zemím západní Evropy, které stejnopohlavní sňatky také umožňují. Dodnes ale Malta zakazuje potraty.

Loni na Maltě počet čistě občanských sňatků podle AP poprvé převýšil počet těch církevních.

Reklama

Výběr článků

Načítám