Hlavní obsah

Madridský mrakodrap po požáru hrozí zřícením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Výškovou kancelářskou budovu Windsor v centru Madridu zachvátil v noci na neděli silný požár. Zuřící živel nikoho nezranil, hrozí ale nebezpečí, že by se mohl rozšířit do okolních budov. Několik horních pater rekonstruované stavby se propadlo a není vyloučeno, že se zhroutí celá budova.

Foto: Jan Řehounek

Jezdecká socha Jiřího z Poděbrad

Článek

Požárníkům se podle agentury AP po celé dopoledne nepodařilo do ní kvůli žáru, kouři a nebezpečí ohrožení života proniknout. Podle velitele madridských hasičů Javiera Sanze dosahuje žár v planoucí budově až 800 stupňů Celsia. Několik horních pater se propadlo a zástupce hasičského sboru Fernando Munilla připustil, že by se celá dvaatřicetipatrová budova, která je vysoká zhruba 110 metrů a patří k deseti nejvyšším v Madridu, mohla zhroutit.

Podle madridského starosty Alberta Ruíze-Gallardóna je to největší požár, jaký kdy španělská metropole zažila. Vzhledem k nebezpečí zhroucení budovy mají obchody a podniky v sousedství zakázáno otevřít; zákaz podle starosty potrvá patrně do středy. Omezen bude také provoz linek metra pod poškozenou budovou nebo v její blízkosti.

Na vině zřejmě zkrat

Příčina požáru není dosud známa. Podle starosty jí mohl být elektrický zkrat.

Požár vypukl v sobotu hodinu před půlnocí v 21. patře budovy, která je v rekonstrukci. Kolem čtvrté hodiny ranní sice hasiči uvedli, že mají požár z větší části pod kontrolou, ale odpoledne stále ještě plameny řádily a polykaly další patra.

Okolí budovy bylo v okruhu 500 metrů uzavřeno, hasiči ochlazovali okolní domy, aby zabránili rozšíření ohně. Obyvatelům domů v nedalekém sousedství doporučili, aby neotvírali okna a nepouštěli si do bytů kouř.

Mluvčí hasičů uvedl, že v budově nikdo nebyl, když se požár rozpoutal. Prohlásil, že žádný civilista neutrpěl zranění; jen tři hasiči, kteří se nadýchali jedovatých zplodin, byli odvezeni k ošetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám